Sundhed

Sådan lærer du at elske løb

Alle kan lære at løbe og alle kan blive glade for at løbe. Det er budskabet i Bente Klarlund Pedersen og Tor Rønnows løbebog "Elsk at løbe - med Maratonbogen".

Da professor og overlæge Bente Klarlund Pedersen for otte år siden snørede løbeskoene første gang, var hun med sine egne ord det mest "kropsdovne" menneske, der fandtes. Hun kunne ikke engang løbe en kilometer. Nu løber hun hver morgen, fordi det gør hende glad.

Og denne glæde ved den daglige løbetur, vil hun gerne inspirere andre til at finde. Derfor har overlægen skrevet bogen "Elsk at løbe - med Maratonbogen" sammen med Tor Rønnow. Han er til daglig it-konsulent - og ivrig maratonløber. Han har netop løbet sit 205. maraton.

Bogen er ifølge Bente Klarlund Pedersen ikke en 'præstationsbog', der får dig til at løbe bedre. Det er en bog, der skal give dig lyst til at løbe. For der er mange gode grunde til at løbe. Løb og motion sætter gang i stofskiftet. Ligeledes er fysisk aktivitet også godt for potensen. Motion er både godt til at forebygge og behandle rejsningsproblemer.

Motion er kroppens egne lykkepiller

Og når man dyrker sport - om det er løb, svømning eller noget helt tredje - så tænder hjernen for lykkehormonerne. Så tænker du måske: "Hvad nu hvis jeg ikke føler disse lykkehormoner, når jeg løber? Hvordan finder jeg så glæden, når det gør ondt?"

Det er ifølge Tor Rønnow og Bente Klarlund Pedersen ikke så svært. De giver her deres bud på, hvordan du kommer i gang og hvordan du bevarer gejsten.

1. Løb et sted, du holder af at være, f.eks. i skoven eller i dit villakvarter. Et sted, du har lyst til at se.

2. Løb ikke for langt, når du starter. Mange personer vil løbe længere end de egentlig er i form til fra starten. Sæt realistiske mål med en overskuelig distance. Det er rigtig fint, hvis man bare kan løbe to kilometer og gøre det over en periode. Så kan man langsomt øge distancen. En tommelfingerregel siger, at man ikke skal øge distancen mere end 10 procent om ugen.

3. Hvis man gerne vil løbe eksempelvis fem kilometer, så start med at bevæge dig 30 minutter hver dag. Det er fint nok at gå det meste af tiden og kun løbe lidt ind imellem. Efterhånden vil man kunne løbe længere og længere ad gangen, og de fleste vil i løbet af fire-fem uger komme på på fem kilometer.

4. Sæt dig hele tiden nye mål. Og gerne mål med en dato. Et bestemt motionsløb eller maraton, og køb så din billet, så du forpligter dig. Målet skal være attraktivt, ellers er det svært at bevare gejsten.

5. Find en løbemakker. Det motiverer, at der er en, der venter på dig.