Sundhed

Kendte kvinder: Sådan kom vi over skilsmissen

Cirka 40 procent af alle ægteskaber, der bliver indgået i Danmark, bliver opløst igen ved en skilsmisse. Det er 15.000 par, der ikke kan få livet som mand og kone til at fungere, så de vælge at gå fra hinanden. Dertil kommer så alle de papirløse forhold, der ikke er registreret nogen steder.

Der kan være mange grunde til at gå fra hinanden og lige så mange grunde til, at man alligevel bliver sammen. For de fleste par er det ingen let beslutning at tage, når man beslutter, at forholdet eller ægteskabet ikke kan mere.

Forfatter og journalist Christina Wex blev selv skilt fra sin første mand, og er flyttet fra ægtemand nummer to, selvom de stadig er gift.

Om Christina Wex

Christina Wex er 46 år og mor til tre børn på hhv. 19, 9 og 7 år.

Hun er blev skilt fra sin første mand, der kommer fra Belgien, da deres datter var to år.

Hun flyttede hjem til Danmark sammen med datteren og var i en årrække alenemor, inden hun mødte sin nuværende mand.

De har i dag fået to piger til, men de bor ikke længere sammen, selvom de stadig er gift.

"Der er ikke noget forhold, der er ukompliceret. Vores løsning er ikke perfekt, men det er den bedste løsning lige nu," siger hun.

Hun har netop udgivet bogen "Next step, kvinde: Fra skilsmissekaos til overskudsalder", hvor hun har interviewet 11 kvinder, der alle har været igennem en skilsmisse. Kendte kvinder som skuespilleren Laura Drasbæk og sangerinden Marie Carmen Koppel og en række 'almindelige' kvinder fortæller ærligt om deres skilsmisser.

Ingen ti nemme tips

Christina Wex understreger, at det ikke er en guidebog til den gode skilsmisse med ti trin til, hvordan man kommer igennem den. Der er selvfølgelig praktiske ting, man skal tænke på med hensyn til for eksempel økonomi, boligen og børnene. Men Christina Wex skriver for at give kvinder, der står midt i kaosset en trøst og en opmuntring om, at det med tiden nok skal blive godt igen.

De er ingen dramatiske historier om modbydelige brud eller dumme eksmænd, for med forfatterens ord går mange par igennem en 'rimelig nem' skilsmisse. De skilsmisser, der beskrives, er på hver deres måde typiske eksempler på, hvordan det kan gå. For alle andre kvinder med krise i parforholdet eller midt i en skilsmisse, skal kunne nikke genkendende til følelser, tanker og erfaringer og kunne finde en trøst i, at andre også har prøvet det samme og overlevet.

"Alle kvinder har den samme smerte og tvivl om 'skal jeg gå fra min mand? Hvad nu med børnene?' og bagefter følelsen af sorg, savn og dårlig samvittighed," fortæller Christina Wex til tv2.dk.

"Bogen kan også læses af både kvinder og mænd, der har knas i ægteskabet, til at få øjnene op for, hvad det er, der foregår og hvordan man måske kan nå at redde det. Jeg er ikke fortaler for skilsmisse, men for nogen er det bare den eneste løsning. Og hvis man så står der og skal skilles, så kan det være en trøst, at andre også har været der," siger Christina Wex.

Forelsket i en anden mand

En af de kvinder, der ærligt fortæller om sin skilsmisse, er skuespilleren Laura Drasbæk. Hun havde altid drømt om en stor familie, men hun var nødt til at gå fra manden, selvom de havde to små børn. For hun havde mødt en anden mand, som hun var blevet meget forelsket i. Hun prøvede at slå det hen med, at 'det kun er en fase og en fascination', og hun prøvede at holde det ud. Men en dag fandt hendes mand et brev til Laura fra den nye mand. Det eneste Laura Drasbæk kunne sige til 'afsløringen' var "Nu går jeg fra dig".

"Jeg var slet ikke klar over, at jeg ville sige det. Det kom helt nede fra maven. Jeg nåede slet ikke at overveje det, og det var ikke en tanke, jeg havde haft længe. Jeg tænkte, at jeg var et sted i livet, hvor det bare var svært med små børn og meget lidt tid til mig selv, så jeg var ikke opmærksom på, at jeg faktisk var gået forbi den linje, hvor jeg ikke ville forholdet længere," siger Laura Drasbæk.

Det bliver bedre med tiden

Hun forlod sin mand og flyttede for sig selv i en 'lille, ussel lortelejlighed' og de delte børnene mellem sig med en uge ad gangen hos mor og far. I dag savner Laura Drasbæk ikke ungerne så meget, når de er hos deres far.

"Jeg savner dem ikke i de uger, hvor de er hos deres far. Ikke længere. I starten var det forfærdeligt. Det tog et års tid, før jeg holdt op med at tænke på dem hele tiden, men det sidste år, har jeg været på ferie i fjorten dage uden dem, og nu nyder jeg den tid, jeg har alene," siger Laura Drasbæk.

Men tog hun den rigtige beslutning, dengang hun forlod børnenes far?

"Jeg er god til at leve med de valg, jeg har truffet, og jeg accepterer den rejse, jeg skulle tage. Jeg fortryder sjældent ting, jeg har gjort, for jeg tænker ikke, at det ikke var det værd. Det kan ikke nytte noget at tænke bagud, og hvis jeg sad og tænkte, at det havde været en fejl, ville jeg også tænkte, at jeg skulle passe på i fremtiden."