Sundhed

Sådan slipper du af med hovedpinen uden piller

Forebyg hovedpinen, så du undgår at skulle spise piller mod smerterne. Simple tricks kan hjælpe dig til at løsne op for spændingerne og undgå hovepinen.

En ny undersøgelse fra Aarhus Universitet har vist, at hovedpinepiller kan skade dit forster og give drenge misdannede kønsorganer. Og selv panodiler, som gravide tidligere er blevet anbefalet at bruge, hvis de skal tage en hovepinepille, er ikke ufarlige.

Undersøgelsen viser, at der er en sammenhæng mellem hovedpinepiller, hormonforstyrrende stoffer og misdannede kønsorganer hos nyfødte drengebørn. Over 47.000 danske, gravide kvinder har deltaget i undersøgelsen, der viser at alt fra en håndfuld piller til 50-80 piller på 14 dage kan skade fosteret.

Men hvad gør man så, hvis man er gravid og har ondt i hovedet? Læge Rikke Esbjerg, der står bag Netdoktor.dk synes, det er bedre at forebygge hovedpinen, så du undgår at skulle tage piller.

"En enkelt hovedpinepille en gang om måneden er ok. Men du skal ikke tage panodiler hele tiden," siger Rikke Esbjerg.

En enkelt hovedpinepille kan hjælpe til at bryde den onde cirkel det kan være, hvis man lider af spændingshovedpine. Det er der rigtig mange danskere, der gør. 70 procent af os lider på et eller andet tidspunkt at spændingshovedpine. Men hvis du tager piller ofte, kan du ende med at få abstinenshovedpine.

Sådan forebygger du hovedpinen:

Drik nok vand: Hvis du er dehydreret, kan du få ondt i hovedet, så husk at drikke nok vand i løbet af dagen.

Sid rigtigt: Ofte er det spændingshovedpine, som vi får i løbet af en arbejdsdag, fordi vi sidder forkert foran computeren. Tjek din arbejdsstilling.

Bær tasken på begge skuldre: Det var smart at bære sin rygsæk på den ene skulder dengang Beverly Hills 90210 rullede over skærmen for første gang i starten af 1990'erne. Nu er det bare usmart, når du får ondt i kroppen af det. For du trækker skulderen op og bliver skæv i kroppen, hvis du kun bærer tasken på den ene skulder. Mærk efter om den ene skulder føles skæv i forhold til den anden.

Se godt ud: Ud af dine øjne, forstås. Spændingshovedpine kan komme, hvis du har brug for briller, men ikke bruger briller. Så hvis du kniber øjnene sammen for at kunne se, har en bygningsfejl og spænder, kan det måske hjælpe på hovedpinen at prøve med et par briller.

Rør dig: Motion er godt mod spændinger i kroppen. Det øger blodcirkulationen i musklerne og får gang i blodomløbet. Det løsner op og forebygger spændinger.

I videoklippet øverst, kan du se, hvilke øvelser, der er særligt gode at lave for at forebygge spændinger i kroppen. Afspændingspædagog Linda Primdahl guider dig igennem nemme øvelser, som alle kan lave på kontoret i løbet af dagen.