Sundhed

Blonderede gravide skal holde sig fra kattebakken

Ingen alkohol, smøger og rovfisk, når man er gravid. Eller hvordan er det nu lige med alle anbefalingerne?

De seneste par uger har to forskellige undersøgelser vist, at henholdsvis hovedpinepiller med stoffet paracetamol kan give drengebørn misdannede kønsorganer og at kassebonner afgiver det hormonforstyrrende stof Bisphenol A. I begge tilfælde råder eksperter gravide kvinder til at undgå hvoedpinepiller og kassebonner.

Så hvad må man egentlig, når man er gravid? Helen Lyng-Hansen er sundhedsplejerske og driver hjemmesiden Netsundhedsplejerske.dk. Hun giver her sit bud på, hvordan gravide skal manøvrere gennem junglen af anbefalinger og advarsler.

Fisk: Man må ikke spise for store mængder af de store rovfisk som tun (som tunbøffer. Dåsetun er i orden.), helleflynder eller sværdfisk, da de er øverst i fødekæden og kan indeholde kviksølv. Men det er samtidig vigtigt, at man som gravid spiser fisk, for det er det sundt. Så spis stadig 2-300 gram fisk om ugen, dog maks 100 gram rovfisk.

Sushi: Det er ok, at spise sushi. Men fisken skal være forarbejdet - den skal have været frosset ned i mindst 24 timer, så man undgår parasitter.

Kaffe: Drik ikke mere end tre kopper om dagen på grund af koffeinindholdet.

Medicin: Tag så lidt medicin som muligt. Hvis du har brug for en hovedpinepille, så snak med dine læge om det.

Tobak: Ingen rygning under graviditeten.

Alkohol: Sundhedsstyrelsen anbefaler, at man ikke drikker alkohol, for man kender ikke mindstegrænsen for, hvad fostret kan tåle. Men i løbet af sommeren 2010 udtalte overlæge Ulrik Kesmodel fra gynækologisk-obstetrisk afdeling på Århus Universitetshopsital, Skejby, at der ikke var belæg for forbuddet og at et enkelt glas vin i ny og næ ikke skader. Men Helen Lyng-Hansen anbefaler, at man ikke drikker alkohol under graviditeten.

Motion: Motion er godt, og alle anbefales at røre sig. Men vælg en sport, hvor man ikke risikerer at støde sammen med nogen. En løbe- eller cykeltur eller lettere styrketræning er godt, men løft ikke noget, der er for tungt. Man må ikke blive udmattet. Og husk at lytte til din krop og ikke presse dig selv for hårdt. Når din temperatur og puls stiger, så stiger barnets også.

Kattebakken: Lad kæresten tømme kattebakken, for den kan indeholde en parasit, der kan overføres til mennesker og smitte med toxoplasmose, hvis de kommer i kontakt med kattebakken.

Hårfarvning/parfume/kosmetik: Nogle produkter indeholder kemikalier og stoffer, der kan være hormonforstyrrende eller kræftfremkaldende. Hvis kvinden optager disse stoffer i kroppen, er der en risiko for, at de bliver overført til fostret gennem moderkagen.

Maling: Maling kan ligesom kosmetik indeholde skadelige stoffer, og disse stoffer kan blive overført til barnet, hvis moderen indånder partikler fra malingen. Så undgå malerarbejde under graviditeten.