Sundhed

Sådan lærer dit barn at sove i mørke

Du er formentligt selv ude om det, hvis dit barn KUN kan sove med lyset tændt. For dit barn havde det ganske fint i mørke de ni måneder, det lå inde i moderens mave.

Kravet om nattelys opstår som oftest først, når forældrene får vænnet barnet til, at der skal være lidt lys, når det skal sove - og så er det svært at slippe af med den dårlige vane.

Sådan slukker du lyset ifølge familievejleder Lola Jensen

1. Undgå at lade lyset brænde i børneværelset, når barnet er lille.

2. Hvis det er for sent at undgå dette, så skal forældrene i gang med at skrue langsomt ned for lyset.

3. Få eventuelt installeret en lysdæmper på loftslampen, så der gradvist kan skrues ned for den. Ellers må man starte med at slukke for loftslampen og tænde for en mindre lampe, og til sidst ende med kun at have en lille lampe med helt dæmpet lys tændt.

Ifølge familierådgiveren Lola Jensen har barnet i 2-års alderen helt styr på, hvordan han eller hun vil have tingene. Bamsen skal sidde et bestemt sted i sengen, sutten skal være grøn og far skal læse en bestemt bog. Og lyset skal være tændt, ellers er det uhyggeligt. Det tændte lys er nu en del af det faste putteritual.

Ingen kold tyrker

Hvis barnet først er blevet vant til at have lyset tændt, er der ikke andet at gøre end at begynde at trappe ned.

- Men forældrene skal gøre det langsomt. En kold tyrker er for stort et chok for barnet, siger Lola Jensen.

Hun mener, at forældre ikke kan regne med, at der er buldermørkt i børneværelset om natten, før barnet når 10-12 års alderen. For først der begynder barnet at være stor nok til at sige til sig selv, at man sagtens kan sove med lyset slukket. Andre børn skal igennem puberteten, før de kan begynde at tage sig selv i nakken og gøre noget ved de dårlige vaner.

Og måske forsvinder vanerne aldrig helt. Mange voksne sover ifølge Lola Jensen stadig med lyset tændt eller musikken eller fjernsynet kørende i baggrunden.