Sundhed

Go' løbetips: Her er løbeskoen der slår sneen

Det rette fodtøj kan gøre dit vinterløb endnu sjovere end sommerløbet. Go.tv2.dk har trukket i et par inov-8 Roclite 312 GTX, og det har gjort Kong Vinters ankomst til en yderst underholdende udfordring.

I forhold til sidste sæsons løbeture er det mest væsentlige for undertegnede, at man rent faktisk står fast, når man skifter retning - det formindsker skadesriskoen ganske betydeligt - og så, at man kan undgå våde tæer.

I den testede sko fra inov-8 indgår bogstaverne GTX, og da de indikerer, at der er en Gore-Tex-membran i skoen, er det lig med vandtæthed og tørre tæer. Sådan da.

Greb som en tigerklo

Roclites 312-model vejer 312 gram (hvis man har fødder i standardstørrelse, for testmodellen i størrelse 45 vejede 354 gram), og det er ganske lidt i forhold til en hel del almindelige tungt affjedrede sommersko.

Sammen med det voldsomt gode greb i sneen betød letheden, at weekendens løbeture foregik i næsten samme tempo som sædvanligt, men endnu mere væsentligt var det, at nye veje - eller rettere afveje - åbnede sig: Med det rette fodtøj, som suger sig fast i selv det mest uvejsomme terræn er det langt sjovere at forlade alfarvej og træde egne spor.

Hestespor, kælkebakker og spor mellem skovens træer er blevet pløjet i gennem den seneste uge, og jeg kan på det varmeste anbefale at følge Martin Kreutzers råd fra mandag - klæd dig i det rette tøj og nyd vinterens anderledes udfordringer.

Vandtætheden gælder begge veje

Inden for løb i vådt vejr gælder der tilsyneladende to religioner, når man ser på skoenes vandtæthed: Enten ønsker man Gore-tex og dermed så lidt vand ind i skoene som muligt, eller også ønsker man så store åbninger, at de dråber, der kommer ind også hurtigt kommer ud igen.

Den testede Roclite-sko klarede i meget fin stil at holde sneen og sjap ude så længe det ikke kommer over kanten, men hvis det sker, kan man ikke undgå at få fugtige tæer. Det er dog i langt mindre udpræget grad end den åbne stil, og når stierne byder på slush-ice, som det har været tilfældet de senere dage, er det en god ting.

I øvrigt har adskillige firmaer også en slags gamacher på programmet, så man i højere grad kan undgå at få ting ned i skoene ovenfra - også vand - og her er inov-8 også på markedet.

Fuld fart frem i terrænet

Det britiske firma hører ikke til blandt de mest kendte i Danmark, men orienteringsløbere, eller andre med hang til at betræde andet end asfaltens trygge stier har måske hørt om dem, da langt størstedelen af firmaets sortiment er trailsko - altså løbesko beregnet til løb på stier.

Men inov-8 er meget længere ude end det, og et hurtigt kig på sortimentet afslører, at hér leveres sko, der kan komme frem i selv det mest uvejsomme terræn, og altså også den danske sne.

Foruden Roclite bydes der også på sko med højt skaft og skulle ønsket gå på at trodse mudrede stier, er der adskillige modeller, der kan klare den opgave ud fra de aggresive knopper at dømme.