Sundhed

Fantasi-chokolade dæmper din trang til slik

Bare forestillingen om at spise store mængder chokolade eller ost kan mindske din trang til virkelighedens godbidder. Nyt studie viser, hvordan fantasi-mad kan gøre dig mæt skriver Videnskab.dk.

Du kender det måske. Efter de første ti stykker marcipankonfekt, begynder man at få mindre og mindre lyst for hvert stykke, man spiser. Motivationen for at få fingrene i et nyt stykke bliver ligesom mindre og mindre.

Nu viser et opsigtsvækkende studie fra Carnegie Mellon University, USA, der refereres i tidsskriftet Science, at man kan opnå en del af den samme mætheds-effekt ved bare atforestille sig, at man spiser.

"Jeg synes, det er et fantastisk spændende studie. Og jeg tror egentlig ikke, det er fup!" siger Per Møller, som er lektor i fødevare-adfærd og sanseforskning ved Københavns Universitet til Videnskab.dk.

Han mener, at studiet på sigt kan bruges i adfærdsterapi for overvægtige, som gerne vil holde op med at overspise.

Det er også muligt, at den nye viden kan hjælpe personer, som gerne vil ryge færre cigaretter eller drikke mindre alkohol.

Imaginære M&M's

De amerikanske forskere lavede en række forskellige forsøg, hvor deltagerne skulle forestille sig at spise.

I det første forsøg blev deltagerne delt ind i tre grupper. I én gruppe skulle deltagerne forestille sig, at de spiste 30 M&M's chokoladeknapper - én ad gangen. I de to andre gruppe skulle de enten forestille sig, at de spiste tre M&M's eller slet ingen M&M's.

Efterfølgende blev alle deltagerne præsenteret for en skål med M&M's, som de frit kunne forsyne sig af, under henvisning til, at det var en del af forberedelsen til en smagstest.

Forsøget viste, at de personer, der havde forestillet sig at spise 30 chokoladeknapper, i gennemsnit spiste halvt så mange M&M's efterfølgende, som de to andre grupper.

Der blev desuden lavet tilsvarende forsøg med cheddarost, som gav samme resultat.

Den første bid er den bedste

Når det første stykke marcipan giver større nydelse end det 10. stykke, så handler ikke så meget om, at maven bliver fyldt. Det handler nærmere om hjernens belønningssystem.

Dels opfatter hjernen det 10. stykke som mindre velsmagende, dels vænner hjernen sig til stimulansen - et fænomen som kaldes habituering.

"Hvis du bliver stimuleret af det samme om og om igen - det kan være en lyd, en lugt eller en smag - så mister du interessen, og reagerer mindre. Man kan sige, det bliver kedeligt for dig," forklarer Per Møller.

Det er netop den habituerings-effekt som bekræftes i det amerikanske studie. Men her opnås effekten udelukkende ved at forestille sig at spise.

"Normalt ville man tro, at man da skal have noget indenbords, før det virker. Men nu har de her folk faktisk leveret nogle data, der viser, at man kan forestille sig til meget af det," siger Per Møller.

Kilde: Videnskab.dk