Sundhed

Lysterapi til den overtrætte sukkergris

Har du, i takt med at sommerens solskin forsvandt, mistet din energi? Så kan det være, at du er blevet overmandet af en vinterdepression.

"Man kan have en stærk trang til søde sager, hvor man nærmest ikke kan gå forbi en bager, uden at købe noget. Patienter har fortalt mig, at det var meget unormalt for dem, fordi de ellers slet ikke har behov for sukker om sommeren," siger Henrik Dam, som er overlæge på psykiatrisk afdeling på Rigshospitalet, om et af symptomerne på vinterdepression.

"Hvis man føler, at man ikke kan overkomme, det man skal på arbejdet og først og fremmest har behov for øget søvn, så skal man kontakte sin praktiserende læge," siger Henrik Dam til tv2.dk.

Lysterapi kan være godt for dig, hvis du oplever følgende symptomer:

Større søvnbehov

Energiløshed

Unormal trang til søde sager

Den praktiserende læge skal så se, om det er en vinterdepression, som har sneget sig ind på dig og tapper dig for energi.

Bliv dig selv igen på 14 dage

Den gode nyhed er, at vinterdepression i mange tilfælde kan afhjælpes af en lysterapilampe.

"Lysterapi kunne i løbet af 14 dage fjerde symptomerne på vinterdepression for to tredjedele af patienterne i vores undersøgelser. Det virker utroligt hurtigt, og for mange var symptomerne væk efter en uge," siger Henrik Dam.

Når først din læge har fastslået, at du er vinterdepri, og ikke lider af andre ting, som gør dig træt og ikke har en anden form for depression, skal du have fat i en lysterapilampe. Overlægen har gode råd til hvilken slags lampe, du skal gå efter.

"Det primære er, at lampen skal lave en lysintensitet på 5000 lux i en afstand af en meter. Noget andet er, at den skal have en vis størrelse. Det kan være lidt ubehageligt at skulle kigge på en lille flade. Men med en større lampe kan man sidde og læse, skrive og tegne med hovedet i retningen af lyskilden," siger Henrik Dam.

Lysterapi kan også være gratis

Men før du går ud og bruger tusinder af kroner på de dyre lysterapilamper, er der også et gratis råd mod den tyngende vinterdepression.

"Det med at gå udenfor midt på dagen, det er ligeså godt og har ifølge vores undersøgelser samme effekt. Det virker, hvis man går ude to timer midt på dagen, også selv om, at det er overskyet," siger Henrik Dam.

En uge i sydens sol virker ifølge overlægen uden tvivl også:

"Problemet er bare, at man jo kommer hjem igen fra ferien, og depressionen kan komme tilbage," siger Henrik Dam.