Sundhed

Prinsesse Isabella kan blive jaloux

Babyskrig og skrål lyder nu fra de to royale tilføjelser til Kronprinseparrets børneflok. Derfor er der ingen tvivl om, at Mary og Frederik får mere end travlt med at give alle børn kærlig opmærksomhed.

Tvillingerne, der kom til verden lørdag formiddag, kommer til at tage opmærksomheden, og derfor skal Kronprinseparret arbejde på, at undgå royal jalousi i familien. Det mener tvillingeekspert og psykolog Anna Lisa Hyltén Cavallius.

"Det sker selvfølgelig, når der er fire børn, der skal deles om opmærksomheden. Men det kommer helt an på, hvor trygge de ældre børn er med hensyn til kærlighed. Hvis de føler, at kærlighed er noget, der kan deles, uden at man får for lidt af den," siger Anna Lisa Hyltén Cavallius.

Psykologen mener samtidig, at alderen er afgørende for, hvordan børnene kommer til at tage imod de nye medlemmer af familien:

"Det er en stor udfordring for små søskende og så især at få to på en gang. En femårig eller seksårig kan godt forstå, at far og mor skal bruge tiden på den lille. Det kan en treårig ikke," siger Anna Lisa Hyltén Cavallius.

Prins Christian er fem år og prinsesse Isabella er tre år.

Hold fast i godnathistorien

"Der kan sagtens opstå jalousi. Det kan man ikke undgå. Jalousi betyder, at man føler sig forkastet. Sådan kan børnene også føle det og tænke 'nu elsker mor mig ikke så meget mere'. Men det afhænger selvfølgelig ag deres alder. Det små kan tit blive jaloux," siger Anna Lisa Hyltén Cavallius.

Det bedste råd til forældre med nye børn i familien, som vil komme jalousien i forkøbet, er at holde fast i ritualerne, mener psykologen.

"Selv om man har utroligt travlt, skal man bevare de ritualer, man har haft med de større børn, så vidt det kan lade sig gøre. Læs for eksempel stadig godnathistorie og så videre," siger psykologen og opfordrer forældre til at være ærlige:

"Man har også lov til at sige noget mindre pænt om de små, så det ikke er så overvældende for de andre børn. Man kan godt sige 'de små kan være irriterende' for eksempel," anbefaler Anna Lisa Hyltén Cavallius.