Sundhed

Så længe skal du blive hjemme med influenza

Opdateret 4. januar 2013, kl. 8.52

Er du også blevet lagt ned af influenzaen? Eller slæber du dig standhaftigt hen på jobbet, selv om hver eneste fiber i kroppen prøver at fortælle dig, at du er syg?

Så er du faktisk ikke spor sej - du er snarere godt i gang med at gøre livet godt og grundigt surt for både dig selv og dine kollegaer, venner og familie.

Det eneste, du får ud af at holde den gående, selv om influenzaen har ramt dig, er at smitte en masse mennesker, der ellers kunne være gået fri.

- Det er ikke smart at gå på arbejde. Bliv hjemme for at undgå at smitte dine kollegaer. Vi siger, at folk er fortsat smitsomme indtil 24 timer efter symptomophør. Bliv hjemme 24 timer efter at du har fået det godt igen for at undgå at smitte andre, siger Jens Lundgren, som er formand for influenzaudvalget i Region Hovedstaden.

FRA DU BLIVER SMITTET TIL DU BLIVER SYG

Der går typisk tre dage, fra du er blevet smittet af influenza til du bliver syg.

Så er der gået mere end fem dage efter, at du blev udsat for smitte og du ikke er blevet syg, så gik du fri.

Influenza gået i selvsving

Men inden du griber knoglen og melder dig syg i den gode sags tjeneste, så spørg lige dig selv, om det nu er influenza, du har - eller om du bare er forkølet.

- Der er gået lidt selvsving i begrebet influenza. Når man har rigtig influenza, så bliver man akut syg, man får høj feber og muskelsmerter og det kommer meget hurtigt - inden for få timer til en halv dag, så man er ikke i tvivl om, at man er alvorligt syg, siger Jens Lundgren.

Ved forkølelse er du ikke lige så syg til at begynde med, der forværres det over nogle dage.

- Mange af dem, der siger, at de har influenza, har nok bare en almindelig forkølelse... Det er en meget mildere sygdom og jeg vil ikke sige, at alle folk skal blive hjemme, til de er sluppet for deres forkølelse. Bliv hjemme så lang tid, at hovedet føles som om, at det er ved at sprænges, siger Jens Lundgren.