Sundhed

Guide til verdens bedste kærestebreve

Kærestebrevet er en helt særlig og personlig måde at udtrykke din kærlighed på. Og det behøver ikke være så svært at skrive, hvis du lige bruger et øjeblik ekstra til at tænke dig om.

Et kærestebrev behøver ikke at bestå af spørgsmålet "Vil du være min kæreste" og så tre kasser, hvor man kan krydse af ved "ja", "nej" eller "ved ikke" som dengang henne på fritidshjemmet, hvor Mads fik en af de andre til at dunke dig i ryggen og sige "hey, der er kommet et brev til dig i din skuffe!"

Kærestebrevet kan også bruges til at udtrykke dine følelser, når forholdet er etableret.

"Kærestebrevet giver dig mulighed for at uddybe ting, som du ellers ville skrive i en sms eller e-mail. Men brevet er mere personligt, fordi det er håndskrevet," siger Karen Vistesen, der er journalist og medstifter af Skrivebloggen,dk, hvor hun sammen med sin kollega Maiken Buchwald holder skrive- og kommunikationskurser og giver gode råd udi kunsten at skrive breve.

"Jeg synes, det er dejligt at tænke på, at man fra gammel tid har skrevet valentinskort og kærestebreve. Hvis man modtager sådan et eller selv skriver valentinskort, viser det, at man tænker på sin kæreste," siger Karen Vistesen.

Hun understreger, at du godt kan skrive valentinskortet, selvom det ikke kan nå at komme frem med posten - det kan bare lægges ved blomsterne, når du kommer hjem til din elskede i aften. Men du behøver ikke vente til næste år med at sende et valentinskort. For kærestebrevet vil med garanti bringe glæde på alle tider af året.

Karen Vistesen giver her sine bedste tips til dig, der vil skrive gode kærestebreve:

Forbered dig

Du skal lave din research inden, du skriver brevet. Tænk på din modtager, når du skriver brevet. Hvordan vil han eller hun reagere, når han eller hun modtager brevet? Hvad vil din udkårne blive glad for at læse? Tænk over, hvad du vil fortælle.

Øv din håndskrift

Skriv gerne brevet i hånden. Det er mere personligt. Hvis du synes, at din håndskrift mest af alt ligner nogle kragetæer, fordi du aldrig skriver i hånden længere, skal du måske øve dig lidt. Et brev skrevet med fyldepen signalerer, at du har gjort dig umage for at imponere din udkårne. Hvis du har brugt en time på at se kalligrafi-instruktionsvideoer på Youtube viser, at du virkelig vil det her.

Husk den lille detalje

Gør noget ud af rammerne for dine ord. Skriv brevet på et fint stykke brevpapir i stedet for et tilfældigt kort. Du kan også dekorere det med en lille tegning, et billede af jer to sammen, billetten fra jeres første bif-tur eller et sprøjt af din parfume.

Store ord

Vælg dine ord med omhu. Gør noget ud af indledning og afslutningen på brevet. Prøv for eksempel med "Kæreste XXX" eller "Min elskede XXX" i stedet for "Hej XXX" og slut af med "Din for evigt" eller "Husk, vores hjerter slår i takt" i stedet for bare "venlig hilsen". Du synes måske det lyder lidt fjollet, fordi du er vant til at skrive "kh" eller "knuz" i sms'erne, men i et kærestebrev kan man godt bruge lidt større ord, hvor du beskriver din længsel og hendes øjne, der er så smukke som funklende stjerner.

Brug andres geniale ord

Hvis du ikke ved, hvad du skal skrive, kan du prøve med citater. Har din udkårne en yndlingsforfatter, digter eller sangskriver, som du kan låne et par ord fra? Så viser du samtidig, at du har tænkt over, hvad din elskede godt kan lide. Kronprins Frederik citerede eksempelvis Lars H.U.G.'s sang "Mon de kan reparere dig?" i sin tale til kronprinsse Mary ved deres bryllup: "kom lad os gå, kom lad os se - gennem tusind verdener venter vægtløs kærlighed".

Fremhæv det unikke

Du kan også skrive om oplevelser I har haft sammen det sidste års tid. Eller beskrive de små ting ved din udkårne som du holder mest af - den måde han rører ved dit hår, eller den måde hun griner på, som gør altid gør dig i godt humør. De ting, som gør ham eller hende helt unik, og som du elsker.