Derfor er chokolade så godt for dig

Går du og tror, at du er rigtig usund, når du i smug snupper et lille stykke chokolade til eftermiddagskaffen?

Sådan er det slet ikke. Kvalitetschokolade indeholder nemlig en række sunde stoffer.

Først var det rødvinen og nu chokoladen - efterhånden er alle laster gjort lovlige. Chokoladen er slet ikke så slem, som den har fået skyld for i mange år. Tværtimod.

Forskning har vist, at chokolade indeholder en række stoffer, som kan være velgørende for både krop og sjæl. Men det skal være den mørke chokolade, som har et højt indhold af kakao. For det er netop chokoladens indhold af kakao, der gør den til ren helsekost. Lys chokolade og flødechokolade er ikke så sunde - indholdet af mælkefedt og sukker er alt for højt og gør chokoladen til den velkendte kaloriebombe.

Et stykke mørkt chokolade på 41 gram indeholder omtrent samme mængde fenoler som et glas rødvin. Netop fenolerne i rødvin menes at være årsagen til vindrikkernes længere liv.

En undersøgelse, offentliggjort i lægetidsskriftet The Lancet, fremhæver, at stoffer i chokolade og rødvin i særlig grad virker beskyttende over for hjertesygdomme. Måske er en aften med kvalitetschokolade og rødvin direkte livsforlængende. Der er i hvert fald noget, som tyder på det.

Forebygger sygdomme

Chokoladen indeholder samtidig en række effektive antioxidanter, som beskytter kroppen mod sygdom og forfald.

Chokolade er for eksempel med til at gøre det meget skadelige LDL-kolesterol mindre farligt.

Også immunforsvaret kan få et tiltrængt løft af fenolerne, så modstandskraften mod sygdomme forbedres generelt.

Men hvad så med fedtet?

Noget, der umiddelbart godt kunne ligne et lille problem ved den "sunde chokolade", er det meget høje indhold af mættede fedtsyrer, som normalt regnes for at være usunde. Men også her er der tilsyneladende tænkt på det hele.

De mættede fedtsyrer, der er i mørk chokolade, er hovedsagelig stearinsyre, og den hører til den mere sunde af slagsen. Relativt set.

EN GROV SKIVE MED CHOKO

Specielt pålægschokolade på grovbrød fremhæver alle de gode egenskaber ved chokolade. Samtidig holder netop denne kombination fedtindholdet nede, så man undgår de overflødige kilo.

Derfor kan man med ro i sindet spise en del chokolade uden at bekymre sig om kolesterol-tallet. Det giver faktisk chokolade nogle gode egenskaber, når det gælder forebyggelse af de to alvorlige sygdomme: Hjertekarsygdomme og kræft.

Japanske forskere arbejder ligefrem på at isolere de aktive stoffer i kakao for at bruge dem som ingredienser i functional foods. Det gælder i særlig grad de to antioxidanter epicatechin og catechin, der specielt virker over for fedtholdige substanser - herunder cellemembranerne.

Rig kilde til vitaminer

Som om alle disse lovprisende ord ikke er mere end rigeligt, så betyder det høje indhold af kakao i den mørke chokolade også, at den er en rig kilde til forskellige vitaminer og mineraler.

Chokoladespisning kan faktisk rette op på selv en langvarig mangel på magnesium. Og magnesium er vigtigt for organismen. Det har betydning for blandt andet muskelopbygning, energiproduktionen under motion, nervesystemets funktion og stofskiftet. Under sygdom stiger behovet for magnesium betydeligt, og chokolade kan være et godt supplement til den øvrige kost i sygesengen.

Chokolade er også en god kilde til kobber. Det kan forstærke det naturlige forsvar mod hjertekarsygdomme og kræft og give en sund kulør.

Chokolade skubber stressen væk

Også din mentale tilstand kan få et skub i den rigtige retning. Det høje indhold af kulhydrat og det lave indhold af protein, som findes i chokolade, fremmer dannelsen af serotonin i hjernen. Et stof, der giver en behagelig følelse af ro og lindrer stress.

Chokolade indeholder også nogle mildt virkende, hashlignende stoffer, der får hjernen til yderligere at slappe af. Men chokolade har en behagelig dobbeltvirkning på den mentale tilstand, da chokolade både virker afstressende og stimulerende på én gang.

Chokolade stimulerer ved dels at få blodsukkeret til at stige og dels via indholdet af nogle stoffer kaldet theobrominer, der stimulerer hjernen direkte på samme måde, som koffein gør.

Chokolade kan derfor være et godt mellemmåltid, når man er stresset og har brug for et kick til hjernen.

Stor forskel på chokolade

Chokolade indeholder en del fedt, og man skal derfor ikke spise for meget, hvis man vil holde den slanke linie. Men måske feder chokoladefedt ikke helt så meget som andre fedtkilder.

Undersøgelser har vist, at en større del af det fedt, man får fra chokolade, slipper ufordøjet gennem tarmsystemet. Men det betyder ikke, at man uhæmmet kan æde løs af chokolade, hvis man vil tabe sig.

Vil man det, er det bedst at vælge de fedtfattige alternativer, der samtidig giver den gode chokoladesmag: Kakaoskummetmælk, chokofanter og mørk pålægschokolade på tykt grovbrød.Læs grundigt på deklarationen. Det er ikke altid den dyreste pålægschokolade, der indeholder mest kakao.