Får din baby mælk nok?

En ny undersøgelse fra Sundhedsstyrelsen viser, at flere nyfødte bliver indlagt på grund af underernæring.

En ny opgørelse fra Sundhedsstyrelsen viser, at antallet af spædbørn, der indlægges på grund af undernæring, fordi amningen ikke fungerer, er tæt på tredoblet på tre år. Det skriver 24timer.

Ifølge sundhedsplejersker og ammerådgivere på barselsafdelingerne skyldes det, at kvinderne bliver sendt hjem fra hospitalet med den lille ny, inden amningen er kommet godt igang. Det kan resultere i, at babyen ikke får næring nok og må have sondemad på hospitalet.

Underernærede babyer bliver passive

"Hos langt de fleste løber mælken først til efter cirka tre dage, og da er familien jo for længst hjemme fra sygehuset. Derfor er de alene uden vejledning og opsyn i de kritiske døgn, hvor amningen for alvor skal etableres, og det er meget uheldigt," siger sundhedsplejerske Susanne Hede, der er formand for Fagligt Selskab for Sundhedsplejersker, til 24timer.

Hun forklarer, at mange ikke opdager, at amningen ikke fungerer godt nok, fordi en del børn ikke brokker sig, men i stedet bliver passive og sover meget.

Ifølge sundhedsplejerkser og ammerådgivere er der en række tegn, du kan være opmærksom på for at sikre, at din lille baby får nok næring:

1. Læg barnet til ofte

Gerne mindst 8-10 gange i døgnet. Når barnet viser tegn på at ville sutte, så lad det sutte. Det stimulerer mælkeproduktionen.

2. Hav dit barn tæt på

Sørg for at have dit barn meget hos dig. Gerne hud mod hud. Det stimulerer også mælkeproduktionen.

3. Pas på mor

Det er en forudsætning for at få gang i amningen, at mor passer på sig selv. Spis sundt, drik rigeligt vand og få så meget hvile som muligt. Lad andre lave mad, gøre rent og vaske tøj i de første kritiske dage og uger.

4. Synker barnet?

Vær opmærksom på, om babyen kommer med tydelige synkelyde efter at have suttet i kort tid.

5. Hold øje med bleen

Hvis barnet får mælk i maven, kommer der også noget ud i bleen. Hold derfor øje med om der er tis i bleen, helst 6-8 gange i døgnet.

6. Ingen brystspændinger

Mærk efter, om dit bryst føles mindre spændt efter amningen.

7. Tager babyen på?

Hvis barnet får næring nok og trives, tager han cirka 100-200 gram på om ugen.

8. Stol på din intuition

Hvis du er i tvivl, så ring til sundhedsplejersken eller barselsgangen, og hellere en gang for meget end en gang for lidt. Du er babyens mor, så stol på din intuition.

9. Øvelse gør mester

Selvom amning er en helt naturlig ting, er det noget, der skal læres og indøves. De fleste kvinder lærer det først i takt med, at de praktiserer det.

Kilde: 24timer