Sundhed

Sådan siger du farvel til dit barn om morgenen

Skrig og skrål kan gøre det svært for mor at sige farvel, når børnene skal afleveres om morgenen. Gode morgenritualer er helt nødvendige, og så skal du ikke trække pinen ud, anbefaler en familierådgiver.

"Du må ikke gå mor!" Det får mange forældre at vide, når de afleverer børnene i vuggestue eller børnehave om morgenen, og det kan gøre det rigtig svært for forældrene at sige farvel og gå fra barnet.

Lola Jensen er familierådgiver med over 25 års erfaring. Hun har set lidt af hvert, når hun har været ude i instituitioner for atobservere familier.

Den gode aflevering afhænger ifølge Lola Jensen af to ting: Gode morgenvaner og forældrenes indstilling.

For morgenen kan have været nok så god, men hvis mor begynder at tvivle, når hun afleverer barnet, smitter det af på barnet. En dårlig morgen kan også reddes, hvis forældrene kan lægge morgenkriserne fra sig, når de tager hjemmefra har lagt dem helt bag sig, når de kommer til institutionen.

Aflever med sikkerhed

Som forælder har du måske prøvet at aflevere dit barn, selv han er pylret, småsyg eller der er ting, som du ikke er glad for i institutionen, og måske fik du frygtelig fået dårlig samvittighed over det. Det må du bare bide i dig, mener familierådgiver Lola Jensen. I hvert fald må du ikke lade det skinne igennem, så barnet opfatter, at du har dårlig samvittighed. For din tvivl påvirker barnet.

"Det kan være svært at gå fra sit barn, hvis han græder og græder og klynger sig til sin mor. Men du skal udstråle, at det er godt for barnet at komme i børnehave. Sig noget i retning af 'Kan du så have en rigtig rar dag. Hop du over til Inga, eller hvad pædagogen nu heder, og så ses vi igen, når jeg kommer og henter dig', og gå så din vej," siger Lola Jensen og fortsætter:

"Op dig som forælder, og tud først, når du kommer ud i bilen."

Dårlige afleveringer fortsætter

Hvis I har nogle dårlige eller uhensigtsmæssige vaner, mens barnet er lille, kan det være svært at ændre dem, når barnet bliver større, og så ender det med, at barnet også bliver ked af det, når han eller hun bliver afleveret foran skolen.

"Afleverings-cirkusset kan blive ved, så længe de voksne er i arenaen. Du kan lige så let 'smitte' et barn på seks år med den dårlige afleverings-stemning, som du kan smitte et barn på et år," siger Lola Jensen.

Hurtig aflevering

Det bør ifølge Lola Jensen ikke tage mere end fem minutter at aflevere barnet i institutionen, med mindre det er under indkøringen. Hvis det tager for lang tid, begynder barnet at tvivle og spekulere over, hvorfor far eller mor stadig er der.

Pas på vinkeritualerne

Man må gerne vinke farvel, men gør det ikke for kompliceret. Ikke noget med at køre forbi vinduet en ekstra gang, lave dug på ruderne, som I kan tegne hjerter i til hinanden eller andre ritualer, der trækker afskeden ud i det uendelige. Sig ikke "nu skal du ikke blive ked af det, når mor går, vel?" Det signalerer, at mor har svært ved selv at gå, og det gør barnet utryg.