Sundhed

Sådan bliver din løbetur sjovere

Hvordan sikrer du dig, at løbeturen ikke bliver for kedelig og ensformig? Få gode tips til løbeturen her.

Føler du, at løbeturen bliver kedelig og ensformig efter nogle uger, så er der gode råd at hente. Her får du en række tips til, hvordan du opretholder løbegejsten:

1. Løb med andre

Det er lettere at springe løbeturen over, når du skal ud alene - især på en kold og blæsende aften, hvor kæresten lokker med videofilm og varme popcorn. Men har du en aftale med en kammerat, så forpligter den. En træningsmakker er nemlig det tætteste, du kommer på en garanti for, at du nu også kommer ud ad døren. Det er sværere at blive hjemme, når det ikke bare er dig selv, du skal overbevise om, at i dag er en rigtig skidt dag at løbe på. Samtidig bliver turen sjovere, når I kan snakke sammen undervejs. Endelig er det motiverende at sammenligne fremskridt med en anden.

2. Variér ruten

En af de største fejltagelser, mange løbere begår, er, at de altid løber den samme rute. Resultatet er, at de efter nogen tid keder sig og mister lysten til at løbe. Hvis du vil vække din hjerne og holde gejsten oppe, så prøv regelmæssigt at løbe nye veje eller i skiftende tempo. Brug terrænet som en naturlig partner, der fører dig op og ned ad bakke og rundt, hvor du ikke har været før.

3. Løb i parker og skove

Kroppen belastes unødvendigt hårdt, når du løber på fliser og asfalt selv med gode løbesko på fødderne. Prøv derfor så ofte som muligt at lægge i hvert fald nogle af løbeturene på grusstier og græs.

4. Kampen mod sidestik

Sidestik rammer mange løbere, og det skyldes to ting: Dels har de spist for tæt på træningen. Dels spiller vejrtrækningsteknikken dem et puds. Det er vigtigt at trække vejret rytmisk og at ånde kraftigt ud.

5. Løft hovedet

Mange kigger ned på deres fødder, så de ikke behøver løbe ansigt til ansigt med den lange lede bakke. På den måde kommer man let til at krumme sig lidt sammen, og det er ikke godt for vejrtrækningen. Det er faktisk bedre at løfte hovedet og se udfordringen i øjnene. Når du løfter hovedet, åbner det nemlig for luftvejene, og det bliver lettere for dig at trække vejret rigtigt, end hvis din overkrop er foroverbøjet.

6. Armene sætter turbo på dit løb

Kniber det med luften på dine løbeture? Så kan det måske være en idé at kigge lidt på dine armbevægelser. Armene har nemlig stor betydning for din løbeøkonomi. Undersøgelser har vist, at med et optimeret armsving bruger man op til 5 pct. ilt mindre end med et forkert armsving.

En af armenes primære funktioner er at stabilisere kroppen, så kraften og bevægelsen fortrinsvis rettes fremad. Ved at analysere kroppens bevægelsesmønster har forskerne fundet frem til fire grundregler for, hvordan armene bør indgå i løbebevægelsen. Prøv på din næste løbetur at holde øje med dine arme og evt. korrigere dem hen mod det optimale.

Armene skal holdes lavt og afslappet ved din side når du løber.

Armsvinget skal foregå så lige frem i løbsretningen som muligt.

Bevægelsesmønstret skal være frem og tilbage - og op og ned.

Hånden skal være forsigtigt lukket - som om du holdt et ukogt æg - og fingrene skal røre hinanden let.

7. Lyt til din krop

Det er i orden, at du er lidt øm efter en løbetur. Men bliver smerten ved, er noget galt. Reducer øjeblikkeligt din træning, eller hold et par dages pause, indtil smerten er væk, og genoptag så forsigtigt din træning.

8. Hold dig til programmet

I de første uger vil du sandsynligvis opleve, at din form lynhurtigt bliver bedre. Og det kan være, at træningen i en periode faktisk vil føles for let. Alligevel må du ikke falde for fristelsen og løbe mere og hårdere, end programmet tillader. Dine muskler og dit kredsløb tilpasser sig nemlig træningen langt hurtigere end leddene og senerne. Så hvis du lægger for hårdt ud, er du næsten sikker på at få skader.