Sundhed

Hvert fjerde barn får en tandskade

Det sker ofte, at ungerne falder og slår tænderne ud. Men forældre ved ikke, hvad de skal gøre ved tandstumperne.

Børn leger, cykler og klatrer i træer, og somme tider kommer de galt af sted. Hvert fjerde barn under 18 år har således slået tænderne, så de har fået en skade på de blivende tænder, viser en undersøgelse fra Rigshospitalet.

Skaderne på tænderne opstår oftest i forbindelse med leg og idræt, hvor barnet slår tænderne eller falder.

Samtidig ved en ud af fire danske forældre ikke, hvad de skal gøre med tænderne, når barnet kommer til skade, viser en undersøgelse som Børneulykkesfonden og Tandlægeforeningen har lavet.

"Mange danske forældre ved ikke, hvordan de håndterer en tandskade eller at tænderne kan reddes," siger Henriette Madsen fra Børneulykkesfonden.

Hver anden tand kan reddes

For faktisk kan hver anden tand, der er blevet slået ud, gro fast igen, viser en undersøgelse fra Rigshospitalets pædodontiske traumeafdeling. Hvis den vel og mærke bliver opbevaret rigtigt efter uheldet. Og så behøver den udslåede tand ikke blive erstattet af en kunstig.

"Skulle dit barn eller en andens barn komme ud for en ulykke, hvor tænderne bliver skadet, betyder det ikke nødvendigvis, at barnet er dømt til nye eller kunstige tænder. Med den rette viden om førstehjælp ved tandskader, kan du som forælder være med til at mindske omfanget af skaden," siger Charlotte Groule, som er medlem af hovedbestyrelsen i Tandlægeforeningen.

Hold tanden fugtig

"Hvis en tand, der er blevet slået ud, skal have en chance for at gro fast igen, er det alfa og omega, at tanden holdes fugtig hele tiden. Tanden eller tandstumperne må aldrig tørre ind. Og hvis tanden er slået ud, gælder det, at jo hurtigere man kommer under behandling hos tandlæge, jo bedre. Er der slået en stump af en tand, er det også afgørende, at tandstumpen opbevares fugtigt." siger Charlotte Groule.

Tandlæger anbefaler, at du kommer tanden eller tandstumperne i såkaldt fysiologisk saltvand, som kan købes på apoteket. Men forsøg aldrig at lave en saltvandsopløsning selv. Så er det i stedet bedre at lægge tanden i et glas mælk eller postevand.

Rens eventuelt tanden under rindende vand og sæt den tilbage i munden. Men undgå at røre ved selve tandroden. Hold kun ved selve tanden, ellers kan det blive sværere at få tanden til at hele, når den bliver sat på plads.