Sundhed

Flere danskere løber ind i skader

Antallet af løbeskader er fordoblet på ti år, for danskerne sætter sig for urealistiske mål og træner forkert.

Ømme akillessener, smertende jag i musklerne og betændelse i skinnebenet. Det er nogle af de skader, som motionsglade danskere i stigende grad bliver ramt af.

For selvom løb generelt menes at gavne folkesundheden, så er antallet af løbeskader i konstant vækst, fortæller DR Sjælland.

Siden år 2000 er der sket en fordobling i antallet af akutte løbeskader, som er blevet behandlet på skadestuer. Det viser tal fra Statens Institut for Folkesundhed.

For meget og forkert træning

Men det er overbelastningsskader, der i særlig grad plager løberne. Altså skader, der skyldes for meget eller forkert træning.

"Nogle får belastningsskader, som de skal slås med i mange år," fortæller Per Lind, der er specialist i fysioterapi i Holbæk.

Og risikoen er stor, dokumenterer en undersøgelse fra Institut for Idræt på Aarhus Universitet. Hvis man løbetræner i en periode på tre måneder, er der 25 procents risiko for at få sig en alvorlig skade. Det svarer til, at der i løbet af et år er 800.000 danskere, der får en løbeskade.

Ti kilometer er ikke nok

Udviklingen i løbeskader kan i nogen grad forklares med, at antallet af løbere også er steget markant. Men samtidig går løbefolket efter stadigt mere ekstreme mål.

"Det er ikke nok kun at løbe 10 kilometer. Man skal løbe et maratonløb. Problemet er bare, at langt fra alle er egnet til at løbe maraton, og langt fra alle får trænet ordentligt op til at løbe det," siger Per Lind.

Han understreger, at det er meget vigtigt for den enkelte løber at få lagt ambitionsniveauet det rigtige sted.

En rundringning, som DR Sjælland har foretaget til en række fysioterapeuter i Østdanmark, viser, at antallet af løbeskader topper i forårsmånederne. Det hænger sammen med, at danskerne i den periode træner sig op igen efter vinteren og samtidig sætter sig nogle mål, de skal klare, som for eksempel Copenhagen Marathon, der afvikles i maj måned.