Sundhed

Må far kysse sin datter godnat?

Feministlegenden Germaine Greer skaber debat efter udtalelser om, at småpiger seksualiseres af fars godnatkys.

Når en far kysse sin lille datter godnat om aftenen, lærer hun at flirte og bliver gjort seksuel. Det mener i hvert fald feministen og forfatteren Germaine Greer.

I et debatprogrammet Question Time på BBC, udtalte hun, at fars godnatkys er med til at seksualisere småpiger, ligesom Barbie-dukker og sex i medierne gør det.

"Små piger lærer at flirte med deres fædre. Du ved, 'giv far et godnatkys' og den slags," sagde Germaine Greer til publikums store forargelse

"Hvem skal dog lære mine børn at flirte med mig? Det er da en frygtelig ting at sige," svarede en far blandt publikum.

Germaine Greer har som feminist skabt stor debat siden siden 1970'erne, da hun udgav bogen 'Den kvindelige eunuk, som blev oversat til 13 sprog og solgt i mere end 1 million eksemplarer.

Ubegrundet frygt

Men udtalelserne om, at fars godnatkys skader pigerne, er ifølge en familie- og børnepsykolog "helt i hegnet". Ifølge John Halse, der er cand.pæd og -psych og tidligere formand for Børns Vilkår, er der ingen grund til, at fædre lader være med at kysse deres døtre, nusse og vise dem omsorg af frygt for at kysset opfattes som noget seksuelt.

"Greers synspunkt er efter min bedste faglige overbevisning helt ude i hegnet. Børn har brug for den omsorg," siger John Halse til tv2.dk.

Han sammenligner den frygt, som hendes udtalelser kan skabe blandt fædre, med den frygt, som især mandlige pædagoger blev udsat for, da der var flere sager om seksuelle overgreb i institutionerne.

"Mandlige pædagoger måtte dårligt nok røre børnene eller have dem siddende på skødet. Men frygten var ofte helt ubegrundet, men går alligevel ud over børnene. For begrænsningerne - hvis man ikke må kysse, nusse og have dem på skødet - begrænser børnenes relation," siger John Halse.

Lyt til barnets signaler

Han bakkes op af socialrådgiver og familieterapeut Susanne Broeng. Gennem sit måde med danske forældre, oplever hun, at forældre er bange for børns seksualitet. Men et uskyldigt kys gør ikke børnene mere seksuelle, mener hun.

"Far skal ikke begynde at ændre adfærd. Man skal ikke problematisere, at far giver sine børn et godnatkys. Det er sundt og naturligt," siger Susanne Broeng.

Både Susanne Broeng og John Halse er enige om, at det handler om at lytte til sin datters signaler.

"Far skal ikke holde op med at kysse sin datter godnat efter Greers kommentar. Men man skal holde op, hvis datteren begynder at reagere på kysset. Hvis hun giver udtryk for, at det er ubehageligt og siger "Åh far, jeg gider ikke have, at du kysser mig hele tiden" eller "ad far, du stikker", så skal man holde op. Lyt til barnets signaler," siger John Halse.

Flirt er en øvelse

Germaine Greer udtalte, at pigerne lærer at flirte med far, når han siger "giv far et godnatkys". Men pigerne lærer at flirte, skyldes det snarere, at de lærer af far og mor. Ifølge Susanne Broeng lærer pigerne nemlig, når de ser, hvordan far og mor omgås hinanden, og børnene afprøver efterfølgende det, de ser.

"Hvis børnene flirter, er det et udtryk for, at de tilegner sig, hvad de voksne gør. Forældrene skal kunne se, at børnene øver sig," siger Susanne Broeng.

Hvis det så virker upassende, er det fars opgave at være den voksne og sætter nogle sunde grænser for sit barn.

"Det er godt, når børnene afprøver ting derhjemme. For så kan forældrene sige til, hvis barnet gør ting, som er forkerte. Sig til barnet, at det er ikke i orden at gøre sådan. Snak med barnet om, at der er ting, der kan misforstås. At der er nogle ting, som voksne gør om som børn ikke gør, så barnet lærer, hvordan man håndterer det," siger Susanne Broeng.