Rygning giver deforme babyer

Risikoen for misdannede eller manglende lemmer stiger med 25 procent, hvis moderen ryger under graviditeten.

Læbe-ganespalte, klumpfod eller gastroschisis, hvor maven ikke er vokset korrekt sammen, så tarmene blivre skubbet ud, er nogle af de misdannelser som babyer risikerer, hvis moderen ryger under graviditeten.

Det viser et nyt, stort studie fra University College London, skriver BBC.com.

Derfor råder forskerne kvinder til at kvitte smøgerne, der udover misdannelserne også øger risikoen for abort og lav fødselsvægt hos barnet.

Forskerne har gennemgået 172 tidligere studier af rygningens effekt på forstret fra de sidste 50 år. I alt er der data fra næsten 12 millioner fødsler.

Og alle undersøgelserne viser, at hvis kvinden ryger under graviditeten, så stiger risikoen for misdannelser. Risikoen for manglende eller misdannede lemmer er 26 procent højere, og der er 28 procent større risiko for at få et barn med læbe- eller ganespalte.

Kender ikke risikoen

Professor og forsningsleder Allan Hackshaw fra University College London tror, at mange kvinder ikke ved, hvor skadeligt rygning under graviditeten kan være for det ufødte barn.

"Der er kvinder, der tror, at hvis du ryger, så bliver barnet mindre, og det gør det nemmere at føde det. Men hvad værre er, så ved de ikke, at rygning kan give kroniske skader på barnet," siger Allan Hackshaw til Bbc.com

Større risiko for misdannelser

Klumpfod: 28 procent større risiko

Mave-tarm-misdannelser: 27 procent

Misdannelser på kraniet: 33 procent

Misdannelser på øjnene: 25 procent

Gastroschisis: 50 procent

I Danmark ryger cirka hver femte kvinde under graviditeen.

Professor Allan Hackshaw udtaler, at skaderne er afhængige af, hvor meget moderen ryger under graviditeten. Så jo færre cigaretter kvinden ryger, jo bedre. Og allerbedst er det, hvis hun holder helt om med at ryge, inden hun bliver gravid.

Undersøgelsen er netop offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Human Reproduction.