Sundhed

Usunde danskere har dårligere og mindre sex

Dit sexliv afhænger af din livsstil. Danske forskere har fundet sammenhæng mellem usunde vaner og problemer i sengen.

Mangel på motion, fed mad og for mange cigaretter forkorter dit liv. Tilsyneladende gør det også dit liv mindre sexet.

Danske forskere fra Statens Serum Institut og Statens Institut for Folkesundhed har fundet ud af, at dit sexliv afhænger af din livsstil, skriver Videnskab.dk.

Undersøgelsen, der netop er offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Journal of Sexual Medicine, viser, at der er en sammenhæng mellem usund livsstil, manglende eller dårlig sex og det generelle fysiske og psykiske helbred.

Ifølge undersøgelsen, hvor 5.552 danskere mellem 16 og 97 år, har overvægtige og fysisk inaktive mennesker ganske enkelt mindre sex.

"Manglende sex er mest markant for folk med overvægtsproblemer. Folk med et BMI på over 30 eller med et stort taljemål fortæller ofte, at de ikke har haft sex inden for det seneste år," siger Morten Frisch, der er overlæge ved Statens Serum Institut og en af forskerne bag undersøgelsen.

Kvinder holder op med sex

Og ikke nok med, at overvægtige ikke har sex så ofte, så er det også dårligere sex. For med den usunde livsstil med meget tobak, alkohol eller fysisk inaktivitet og overvægt opstår der nogle problemer, såkaldte dysfunktioner, i forbindelse mes sexlivet. Undersøgelsen viste, at rygere og overvægtige mænd kan have problemer med at få rejsning ligesom både mænd og kvinder kan have svært ved at opnå orgasme.

De seksuelle dysfunktioner som rejsningsproblemer og manglende orgasme ses især hos de usunde mænd, og det kan ifølge forskerne forklares med, at usunde kvinder simpelthen holder op med at have sex, hvis det hele ikke fungerer optimalt. Derfor kan det også være svært at opdage kvindernes seksuelle dysfunktioner.

"Når mænd oplever problemer med rejsningen eller andre seksuelle problemer, klør mange af dem tilsyneladende stadig på med sex alligevel. Men kvinder, som oplever problemer i sexlivet, er mere tilbøjelige til at lægge sex på hylden," siger Morten Frisch til Videnskab.dk.