En øl gør fostret fuld

Når gravide drikker alkohol, drikker fostret også. Men man ved ikke hvor længe, barnet har en promille på, advarer norske læger.

En enkelt øl eller et glas vin gør måske ikke kvinden fuld, men hendes ufødte barn i maven, får effekten af alkoholen to gange. Det skriver Nrk.no.

For når moderen drikker alkohol, ryger det til barnet gennem moderkagen. Barnet tisser inde i livmoderen, og urinen blander sig med fostervandet. Og fostervandet med alkoholrester drikker barnet igen bagefter.

"Fosteret får en lige så høj promille som moderen, men promillen falder langsommere hos barnet, siger den norske barnelæge Astrid Alvik til Nrk.no og fortsætter:

"Det skyldes blandt andet, at fostervandet er som et alkoholreservoir. Fosteret tisser alkohol i fostervadnet, og drikker det, men vi tror også, at den alkohol som moderen drikker, ender direkte i forstervandet."

Beruset længere end moderen

Ifølge børnelægen er det ufødte barn beruset længere tid end moderen. For barnets lever kan ikke nedbrude alkoholen lige så godt som hos en voksen person. Det skyldes, at barnets lever endnu ikke er udviklet fuldt ud.

Men hvor lang tid, der går, før barnet er 'ædru' igen, ved lægerne ikke med sikkerhed. Det afhænger blandt andet af generne, så det er forskelligt fra person til person, hvor god og hurtigt man er til at nedbryde alkhol.

"Hvis både mor og barn har gener, som kan nedbryde alkohol hurtigt, er det en fordel for barnet. Men hvis ingen af dem har det, er det værre for barnet," siger Astrid Alvik til Nrk.no.

Sundhedsstyrelsen fraråder al alkohol

De seneste år har der været debat i Danmark om, om fostret tager skade af en smule alkohol.

Nogle forskere og læger mener ikke, at det er tilstrækkeligt dokumenteret, at alkohol skader det ufødte barn, og at et lille ugentligt forbrug, f.eks et glas vin i ny og næ, derfor er acceptabelt.

Dog anbefaler Sundhedsstyrelsen stadig, at gravide holder sig helt fra alkohol under graviditeten. Det samme gælder for en sikkerheds skyld for kvinder, der prøver at blive gravide.