Sundhed

Flere danskere dyrker nu motion

Et veltrænet ydre giver prestige. Næsten hver tredje dansker dyrker moderat til hård fysisk træning.

Løbeskoene snøres og køen ved maskinerne i fitnesscentrene vokser. For motion er blevet en større del af danskernes hverdag.

Næsten hver tredje voksne over 16 år dyrker motion mindst fire timer om ugen. Det er seks procent flere end i 2000 og 12 procent flere end i 1987, viser tal fra Statens Institut for Folkesundhed.

"Det er blevet moderne at være veltrænet, blandt andet fordi medierne fokuserer meget på sundhed. Flere er i dag opmærksomme på, at når de på arbejdet sidder stille foran computeren, så er det vigtigt at få rørt sig i fritiden."

Det siger Stig Eiberg, cand.scient. og ph.d. i idræt på Syddansk Universitet og Statens Institut for Folkesundhed.

Det er blandt andet udbredte motionsformer som løb og cykling, der bidrager til, at flere får pulsen op. Det samme gør fitnesscentrene, hvor medlemmerne kan komme, når det passer dem.

"Motion er ikke længere noget, der udelukkende dyrkes på hold. Tværtimod kan det lade sig gøre næsten døgnet rundt, og den udvikling bidrager fitnesscentrene til," siger Stig Eiberg.

Stadig for mange sofakartofler

Trods den positive udvikling er der 14 procent, som er fysisk inaktive i fritiden. Og selv om det er færre end for 25 år siden, hvor næsten hver fjerde sværgede til sofaen, er det for mange, mener Sundhedsstyrelsen.

"Der er fortsat plads til forbedringer. Især er det bekymrende, at der sker en polarisering i disse år, hvor fysisk inaktive er endnu mere inaktive end tidligere," siger Tue Kristensen, akademisk medarbejder i Sundhedsstyrelsen.

Sundhedsstyrelsen anbefaler 30 minutters daglig træning af moderat intensitet. Desuden to til tre gange ugentlig træning ved så høj intensitet, at pulsen for alvor kommer i vejret.