Sundhed

Nu skal baby til kiropraktor

Flere forældre søger hjælp til deres helt små babyer hos kiropraktoren, når babyen græder 'helt unaturligt meget'.

En tur til kiropraktoren bliver af mange forbundet med at få knækket ryggen eller få sat et led på plads. Derfor kan det være svært at forestille sig et spædbarn i hænderne på en kiropraktor. Nye tal fra regionerne viser dog, at flere og flere helt små børn i alderen nul til to år bliver behandlet hos en kiropraktor.

I 2010 var tallet knap 12.000, og det er en fordobling på bare fire år, skriver 24timer. Af det tal udgør de spæde børn, der ikke er fyldt et år, den største andel. I 2010 blev knap 7.000 spædbørn behandlet hos en kiropraktor.

Stigningen kommer ikke bag på kiropraktor Birgitte Holt, der i 20 år har specialiseret sig i at behandle spædbørn. Hun har oplevet en markant tilgang af helt små børn på sin klinik i de seneste mange år.

"Forældrene søger typisk hjælp hos mig, fordi deres baby græder unaturligt meget. Den frustration og magtesløshed, de føler, når de ikke kan trøste deres barn, presser dem ud i, at der skal ske noget," siger hun til 24timer.

Kolik kan behandles

Især spædbørn med kolik kan hjælpes ved et besøg hos en kiropraktor. Tidligere troede man, at kolik var et udtryk for besvær med maven, men i dag dækker begrebet over en lang række årsager til ustyrlig gråd.

Lise Hestbæk, seniorforsker ved Nordisk Institut for Kiropraktik og Klinisk Biomekanik, mener, at forældre i dag ikke bare accepterer tingenes tilstand, hvis deres barn har kolik.

"Ligesom vores bedsteforældre accepterede at få slidgigt i hoften og dermed gangbesvær, når de nåede en vis alder, så accepterede man tidligere barnets gråd, for 'det går vel over igen'. I dag skal vi have nye hofter, og 'kolik' skal behandles, hvis der er mulighed for det. Det synes jeg sådan set er en positiv udvikling - specielt hvis man kan forebygge nogle senfølger," siger hun til 24timer.

Trækker sig ved smerte

Også Gunild Høeg, der har arbejdet som sundhedsplejerske i 16 år, oplever, at forældre i dag er langt mere tilbøjelige til at opsøge hjælp andre steder end hos den praktiserende læge. I sit job besøger hun mange familier med spædbørn.

"Når jeg kommer ud til en familie med en nyfødt, så laver jeg en børneundersøgelse. Og her registrerer jeg, om barnet trækker sig, altså om der er noget, der generer barnet og giver det smerter. Når børn har smerter, er der noget, de ikke gør. Eksempelvis vil et spædbarn måske kun ligge med hovedet til den ene side," siger hun til 24timer.

Gunild Høeg kender til mange eksempler, hvor forældre har haft positive oplevelser ved et besøg hos en kiropraktor.

"Det er meget vigtigt, det bliver udelukket, at der er andre ting, der ligger til grund for barnets ubehag. Det kan lægen vurdere. Men når man ikke kan komme videre ad de almindelige kanaler, så kan en kiropraktisk vurdering være en mulighed," siger hun til 24timer.

Massage og gymnastik

Birgitte Holt kan godt forstå, at mange forældre kan være nervøse for at sende deres mindste poder forbi en kiropraktor:

"Fordommen er, at kiropraktik er voldsomt. På en voksen skal man bruge lidt kræfter på at få en stiv ryg til at løsne sig, men det skal man slet ikke på en baby," siger hun og fortsætter:

"Det vigtigste er at berolige forældrene og fortælle, at den kiropraktiske behandling, deres barn skal modtage, overhovedet ikke minder om, hvordan de måske selv er blevet behandlet. Man tilpasser behandlingen til enhver patient og alder," fortæller hun til 24timer.

Hos de helt spæde børn minder behandlingen om gymnastiklignende bevægelser. Og kiropraktikeren trykker let med fingerspidserne på de berørte områder, forklarer Birgitte Holt:

"Det er ikke noget med, at vi står og trykker hårdt på børnene eller hiver i dem. Vi behandler dem blidt for at øge bevægeligheden i både spændte muskler og dårligt fungerende led."