Sundhed

Din baby smiler allerede i maven

Når din lille nyfødte smiler, kan du roligt tage det for gode varer. Faktisk begynder babyer allerede at smile, mens de ligger i mors mave, mener forskere.

"Jeg ser med jævne mellemrum ufødte børn lave ansigtsudtryk såsom smil, rynken på brynene og har enkelte gange set noget, der akkurat ligner et barn der græder. Det er både spændende for mig men også utrolig sjovt for forældrene," fortæller jordemoder og indehaver af jordemoder.dk Birgit Thalwitzer til tv2.dk.

Birgit Thalwitzer fortæller videre, at det i virkeligheden først var da, hun begyndte at scanne 3D og 4D, at hun erfarede, hvor mange ansigtsudtryk, fostret faktisk viser.

Og det er da også ved hjælp af 4D-scanninger, at forskere nu har fundet ud af, at babyers ansigtsudtryk faktisk allerede udvikles i moderens mave - og altså ikke først efter fødslen.

"Fosteret udvikler en række ansigtsudtryk i livmoderen i en sådan udstrækning, at det er muligt at identificere udtryk for latter og gråd", fremgår det ifølge Videnskab.dk af studiet, der er publiceret i PLoS ONE.

Fostret forbereder sig på livet

Selvom fostret kan smile, allerede før det er født, er det dog ikke bekendt med de følelser, der skaber smilet. Det ufødte barn mestrer nemlig ikke det "sociale smil", som først kommer efter, man er blevet præsenteret for et socialt miljø skriver forskerne. Således antages det, at barnet vil smile mere bevidst, når det er omkring seks uger gammelt.

Ifølge forskerne smiler fostret dog under alle omstændigheder, før det er følelserne bag smilet bekendt. I stedet for at opfatte smilet som socialt, skal det derimod betragtes som et en del af fostrets forberedende arbejde. Ligesom ufødte børn øver sig på mange andre ting i livmoderen, er smilene altså en øvelse i at udtrykke behov efter fødslen.

"Vi har demonstreret, at der sker en udvikling fra enkle til mere sammensatte ansigtsudtryk, hvilket forbereder fosteret på livet efter fødslen," siger professor Brian Francis fra Lancaster University således om undersøgelsen resultater i en pressemeddelelse, hvortil Nadja Reissland fra Durham University tilføjer:

"Vi vidste fra tidligere, at babyer kan blinke før fødslen, og studier har vist, at de kan rynke på panden og med øjenbrynene. Alligevel er dette det første forskningsarbejde, som har udviklet en metode til at afkode og analysere udtrykkene".

Og ifølge forskerne har opdagelsen potentiale til at afdække sundhedsmæssige problemer, da der er en sammenhæng mellem fosterets adfærdsmønster og hjernens udvikling.