Sundhed

Pas på din syge mand - han kan ikke gøre for det

Når en mand er syg, er han altid meget syg - og det kan næsten føles som om, den ene lidelse tager den næste, for atju, nej, nu er den sørme gal igen, og denne gang er det altså rigtig slemt. Lyder det bekendt?

Selv om de fleste mænd sikkert vil forsværge, at det forholder sig sådan, så vil mange kvinder med garanti kunne nikke genkendende til ovenstående. Mange vil sikkert endda mene, at det vil være på sin plads at føje ord som pylret og ynkelig til beskrivelsen.

Kønskromosomer:

Kvinder har kønskromosomet XX, mens mænd har XY. På Y-kromosomet sidder et gen, der tidligt i fosterudviklingen fremmer udviklingen af mandlige kønsorganer og undertrykker udviklingen af kvindelige kønsorganer.

Kilde: Wikipedia

Men inden vi er alt for hårde ved de stakkels mænd, skal vi til deres forsvar fortælle, at forskere ved Ghent University i Belgien med videnskaben i ryggen nu kan slå fast, at mænd rent faktisk er mere syge end kvinder - ikke bare sådan pjat-syge, men rigtig syge.

Kromosomerne gør forskellen

Kvinder er simpelthen mere robuste, end mænd - og det handler hverken om, at vi lever sundere eller motionerer mere. Nej, kvinder er fra naturens side genetisk kodet til at modstå infektioner.

For at forstå hvorfor det forholder sig sådan, skal vi vende os mod de to køns kromosomer. Kvinder er udstyret med kønskromosomerne XX, mens mænd er udstyret med XY.

Til X-kromosomet knytter sig nogle immunsystemsregulerende molekyler kaldet microRNA, og i og med at kvinder har en backup af X-kromosomet (simpelthen fordi der er to), har de helt enkelt større adgang til de immunboostende molekyler.

De to X'er er en kæmpe fordel

Professor Eleanor Fish fra University of Toronto knytter følgende kommentar til de belgiske resultater: - Fordelene ved at have to X-kromosomer i stedet for et X- og et Y-kromosom er enorme. MicroRNA er meget vigtige molekyler i forhold til reguleringen af proteiner, der kan være skyld i celledeling og kræft. Molekylerne kan undertrykke de proteiner, der kan udvikle sig til kræft, og omvendt booste de proteiner, der har den modsatte effekt.

Hun påpeger, at det ud fra en biologisk vinkel sikkert er skruet sådan sammen, fordi artens overlevelse er mere afhængig af kvinderne end af mændene: - Det kræver ikke mange mænd at holde gang i menneskeracen, men det kræver til gengæld mange kvinder, siger professor Fish.

Der er imidlertid en bagside ved kvindens overlegne immunsystem. - Ulempen er, at når først kvinder bliver syge med en infektion, så er der en sandsynlighed for, at det kan blive mere alvorligt. Det betyder blandt andet, at kvinder har større risiko for at udvikle autoimmune sygdomme, og at de med stor sandsynlighed bliver mere dårlige end mænd, når først influenzaen har bidt sig fast, siger professor Fish.