Sundhed

Lykkelige lever længere

Forskning tyder på, at glade mennesker lever længere. Det er umiddelbart godt nyt for os danskere, men det handler om mere end det, siger hjerneforsker.

Føler du dig glad? I så fald har du bedre chance for at leve længere, end folk, der er ulykkelige. Eksperter fra University College London har undersøgt sammenhængen mellem lykkefølelse og dødlighed hos 3.800 personer mellem 52 og 79 år gennem en femårig periode. Forskerne opdagede, at dødeligheden blev nedsat med 35 procent for dem, der angav at være lykkelige gennem undersøgelsens forløb.

Dermed har danskerne angiveligt udsigt til et langt liv eftersom vi er blevet kåret til verdens lykkeligste folkeværd (se artiklen i boksen til højre). Men den sammenhæng kan ikke uden videre udledes af undersøgelsen fra universitetet i London, mener en hjerneforsker.

"Det er enormt svært at måle direkte. Hvis man lever sundt, er det ikke skadeligt i sig selv at være ked af det," siger dr.med. og hjerneforsker Peter Lund Madsen til tv2.dk

Glæde og et langt liv

Ikke overraskende skal årsagen til følelsen af glæde findes i hjernen.

"Når vi får ros af chefen, eller vinder i Lotto, bliver hjernens limbiske system påvirket til at udløse nogle kemiske reaktioner, der fylder vores sind med en behagelig følelse af glæde, forklarer Lund Madsen

Han fortæller videre, at glade mennesker muligvis kan leve længere, fordi de har mere overskud i hverdagen.

"Hvis man er tilfreds med sit liv, har man det godt og har derfor overskud til at leve et sundt liv. Hvis man er ulykkelig, er der større risiko for at man blandt andet ryger og drikker for meget. På den måde kan vores overskud og tilfredshed i hverdagen påvirke vores tilværelse."

Hvordan bliver man lykkelig?

Der er altså positive effekter ved at være lykkelig, men hvordan bliver man det? Vi har søgt svaret hos Christian Bjørnskov, der er lykkeforsker ved Aarhus Universitet.

"Omverdenens syn har stor indflydelse på vores chancer for at blive lykkelige. Nogle undlader at lave deres liv om, fordi andre mennesker ser det som tabu," fortæller han.

Demokrati, høj retssikkerhed og stor tiltro til vores medmennesker. Det er ifølge Bjørnskov en del af årsagerne til, at danskerne er verdens lykkeligste folk.

"Sammen med Norge og Sverige har vi verdensrekord i tillid til andre mennesker. De fleste danskere har en tro på, at de selv kan forandre ting, der ikke er som de skal være. Derfor er brokkekulturen udbredt i Danmark. Vi brokker os det, vi tror vi kan lave om, og det vi synes, der skal laves om."