Løbe-brevkasse: Hofteproblemer og forstrækninger
Har du brug for råd om træning og løb, så står go.tv2.dks løbeekspert Ole Stougaard klar til at hjælpe dig. Send en mail til Go' Maratons brevkasse via linket i boksen til højre.
Det er der allerede mange, der har gjort, Blandt andre Annemette og Heine, der har søgt råd hos Ole om, hvordan de skal gribe løbetræningen an, når de døjer med henholdsvis hofteproblemer og konstante små forstrækninger.
Læs deres spørgsmål og Oles svar nedenfor:
1. Problemer med hoften Hej Ole
Jeg startede for et år siden med at løbe. Første gang var det 100m gange 3, da jeg ikke havde kondi eller luft til mere, men alligevel fandt jeg glæden og kom igang med at løbe. Jeg løb mellem 3,5 kilometer- 5 kilometer 1- 2 gange om ugen.
I sommer begyndte jeg dog så at få ondt i den ene hofte men kunne godt løbe uden problemer, så jeg fortsatte. Men da smerterne blev ved, gik jeg til lægen, hvor mit løb blev sat i stop og jeg fik behandling ved en fysioterapeut i 2 mdr.
Da jeg var blevet næsten smertefri fik jeg besked på at prøve at gå en tur i hurtig tempo, og nu er det så, jeg meget gerne vil igang med at løbe igen, da jeg gerne vil tabe mig 6 kilo og blive normalvægtig.
Det gør stadig ondt i hoften, men kan jeg trods alt begynde at løbe stille og roligt, eller er der andre motions former, jeg kan anvende?
Mvh. Annette Brinkmann
Kære Annemette
Hofteproblemer er en velkendt skade blandt løbere. Problemet opstår typisk, fordi teknikken ikke er optimal. Lange skridt og en stor rotation i kroppen er typisk årsagen til problemet. Og når først skaden en kommet kan den godt være svær at slippe af med igen. Behandling hjælper på symptomerne, men skaden vender tilbage når træningen genoptages hvis ikke teknikken ændres
Jeg vil anbefale dig at få lavet en løbestilsanalyse og så stille og roligt at komme i gang med løbetræningen plus relevante teknik-, styrke- og fleksibilitetsøvelser.
Derudover kan du fint supplere din træning med fx spinning eller cross-trainer. Disse træningsformer giver god konditionseffekt og en fin høj forbrænding
God træning!
Hilsen Ole
2. Problemer med forstrækninger Hej Ole
Jeg har løbet i mange år efterhånden og med stor glæde, men har nu måtte indstille løbeturene på grund af skader. Jeg får nemlig hele tiden små forstrækninger i enten forlår eller baglår.
Jeg har de seneste måneder kun gået ture på 30-60 minutter men kan mærke, at skaderne stadig lurer.
Jeg er i en nogenlunde form, da jeg altid har været fysisk aktiv. Jeg er 41 og er ikke overvægtig.
Kan problemet skyldes, at jeg har for korte muskler - jeg er ikke speciel smidig? Hvad kan jeg gøre ved det?
Og er der noget, jeg kan gøre for at få mine savnede løbeture tilbage?
Mvh Heine Jespersen
Kære Heine
Jeg har trænet andre, der har problemer i stil med det, du beskriver nedenfor, og der er ingen tvivl om, at når du først har haft nogle forstrækninger, så kommer de lettere igen. Det er i hvert fald det jeg oplever.
En god teknik kan reducere belastningen, når du løber, og du kan undgå at få muskler ud i nogle "yderpositioner", hvor de måske bliver overbelastede.
Samtidig kan du med fordel begynde at arbejde med din bevægelighed og lære at få musklerne til at slappe af. Massage, udstrækning osv. vil være godt for dine ben
Når du skal i gang med løbetræningen igen, er det meget meget vigtigt, at du går roligt frem. Start med at løbe 2-3 km og når du kan løbe 3 km i roligt tempo uden problemer, så fasthold den distance i yderligere 6-8 uger. Det vil sige løb 2, måske 3 gange per uge á 3 km i 6-8 uger samtidig med, at du får lavet godt med smidighedstræning. Kommer du godt igennem den periode, så kan du forsigtigt begynde at løbe lidt længere.
Held og lykke med træningen!
Hilsen Ole