Sundhed

Sådan finder du de rigtige løbesko

Har du besluttet dig for at blive løber i 2012 og måske endda fundet frem til det løb, du gerne vil deltage i, så er det næste på listen ofte at finde en god træningsplan og dernæst at blive udstyret med et par løbesko. Her giver vi dig gode råd til at finde de rigtige sko.

Man hører ofte, at det er meget vigtigt at have den helt rigtige løbesko, og at løbeskoene er et de vigtigste midler til at undgå løbeskader. De fleste sportsbutikker tilbyder derfor også ofte en såkaldt løbestilsanalyse, der kan være med til at belyse, hvilken slags sko der passer til dig.

Lad således en specialist i løbebutikken hjælpe dig men glem ikke selv at mærke efter. Skal du blive glad for at løbe, så er det meget vigtigt at skoen er komfortabel og behagelig at have på. Og det er kun dig, der kan mærke det, pointerer løbetræner Ole Stougaard og tilråder:

"En let sko giver dig også en bedre oplevelse end en tung sko, så tak pænt nej til de helt blytunge modeller. Er du nødt til at gå på kompromis mellem løbeekspedientens valg og din fornemmelse, så vil jeg anbefale, at du vælger ud fra, hvad der føles bedst på din fod".

Og så skal skoen også passe omkring anklen, lyder det fra løbetræner Allan Zachariasen, som tilføjer:

"Specielt for begyndere med overpronation er det også en fordel at få en sko med svangstøtte. Således undgår man de store vinkler, der opstår på achillessenen i standfasen - og så er det er i øvrigt en fornøjelse at løbe i helt nye, bløde sko hvor trampolineffekten er intakt".

Løbestilsanalyse versus Løbeskosvejledning

Selvom mange butikker reklamerer med såkaldte løbestilsanalyser, skal du være opmærksom på

på, at sådanne analyser er mere løbeskosvejledninger end egentlige analyser.

"En rigtig løbestilsanalyse laves kun af ganske få personer i Danmark. Det er ofte fysioterapeuter, der er eksperter. De kigger ikke blot på landingsfase og afvikling, men undersøger bevægelighed over forskellige led, der indgår i løbet, så de får et helstøbt billede af den enkelte person og dennes problemstillinger," forklarer Allan Zachariasen.

Hertil supplerer Ole Stougaard, at det samtidig også er værd at bemærke, at ekspedienterne i sportsforretningerne på et overordnet plan, de finder en sko der passer til vores nuværende måde at løbe på, men de lærer os ikke at løbe.

Og ifølge Ole Stougaard er det at lære at løbe rigtig mindst lige så vigtigt som at finde de rigtige sko - hvis ikke det er vigtigere. Det uddyber han nedenfor, hvor han forklarer, hvordan en korrekt løbestil mere end de rigtige sko kan være den bedste måde hvorpå at forhindre løbeskader.

Løbesko, skader og teknik

Selvom det altså er en god ide at bruge lidt tid og energi på at finde de rigtige løbesko, er det ifølge Ole Stougaard dog tvivlsomt, at de rigtige løbesko alene eksempelvis kan dæmme op for løbeskader. Han påpeger således det tankevækkende i, at antallet af løbeskader er steget over de sidste mange år, selvom løbeskosproducenterne reklamerer med, at de spenderer millioner på at udvikle den optimale løbesko.

"Personligt er det min erfaring, at selv de bedste løbesko ikke kan forebygge skader. En hællanding foran kroppens tyngdepunkt tilfører benene en stor belastning, som selv den bedste stødabsorbering ikke kan dæmme op imod. Den sikre vej væk fra løbeskaderne er derimod at lære at løbe rigtigt, og ud fra den synsvinkel, så handler det om at vælge løbesko, der understøtter vores indlæring af ny løbeteknik", lyder det fra Ole Stougaard.

"Vi skal lære at løbe rigtigt ved at bruge hovedet, ved at blive bevidste om hvordan vi løber, og hvordan vi gennem tekniktræning kan blive bedre. Parallelt skal du så begynde at arbejde med din løbeteknik. Og i det øjeblik din løbestil er tæt på det perfekte, så vil den bedste sko, være en helt flad og let sko - en af de såkaldte minimalistiske sko eller blot det der kaldes en konkurrencesko ude i butikkerne", forklarer Ole og fortsætter:

Go' Maraton

Ønsker du at satse på maraton eller måske en halvmaraton? Eller vil du bare gerne have gang i løbeskoene? Så hjælper vi dig her på go.tv2.dk i gang og godt på vej, når vi den kommende tid tilbyder gode råd og vejledning om løb i samarbejde med løbetræner løbetræner Ole Stougaard.

Ole Stougaard har samtidig lavet træningsplaner til dig, der ønsker at løbe Copenhagen Marathon 2012 eller en halvmaraton efter eget valg.

"Det hænger sammen med, at de minimalistiske sko giver dig en bedre fornemmelse, når du løber, og netop fornemmelsen er alfa og omega for at løbe godt. Alt, hvad der hedder pronation og supination, forsvinder også i det øjeblik, du får en god løbeteknik. Du bliver en "neutral" løber, og du vil ikke længere have brug for kiler på ydersiden eller indersiden af løbeskoen".

"Dit behov for stødabsorberende materialer forsvinder ligeledes. Den rigtige løbestil aktiverer kroppens egen evne til at absorbere stødet fra landingen og endda give dig en del af energien fra stødet tilbage - på samme måde som når du spænder en fjeder", tilføjer Ole.

Teknik og løbesko

I takt med, du bliver en bedre og bedre løber, vil du ifølge Ole Stougaard også skulle vælge en anden type løbesko. Du starter måske ud med en lidt tungere "træningssko" med en pronationskile for at rette op på en pronation, men efterhånden som teknikken forbedres, vil du opleve, at dit behov for kilen forsvinder, og du vil føle dig bedre tilpas i en lettere og fladere sko.

"Heldigvis er det ikke enten-eller. Selvom din løbeteknik forbedres, er det ikke et krav, at skoene skal udskiftes. Du kan fint udtjene de nyindkøbte sko, inden du skifter til en anden model. Omvendt kan der være visse fordele ved at lade løbeteknik og løbesko følges ad, men lad pengepungen og din fornemmelse afgøre, hvornår der skal skiftes", råder Ole og slutter:

"Når det så er sagt, er det faktisk ganske fornuftigt at have to forskellige par løbesko at skifte imellem. Det gør, at du belaster fødder og ben lidt anderledes, når du vælger det ene par frem for det andet. Slå til og indkøb to par løbesko, hvis der er nogle gode tilbud, men ellers så vent med at købe det næste par, indtil dit nuværende par er 50 % slidt.. Gør du det, så vil du fremover altid have et par, der er relativt nye og et par der har passeret halvdelen af sin levetid".

.

Allan Zachariasen

Allan Zachariasens aktive løbe-karriere var fra 1977 til 1988, hvor det blev til ikke mindre 25 individuelle danske mesterskaber fordelt på forskellige distancer.

Allan deltog ved de Olympiske lege i Los Angeles i 1984 på Maraton, og hans største internationale bedrifter indefor disciplinen er to gange vinder af både Minneapolis Marathon (1982 og 1983) og Barcelona Marathon (1983 og 1990).

Allans bedste tid på maraton er 2:11:05, hvilket er 5-7 minutter hurtigere, end hvad de bedste danske løbere kan præstere i dag.

Ole Stougaard

Ole Stougaard er løbetræner og indehaver af træningsvirksomheden Multitesta samt Multirunner.dk, som er et online løbetræningssoftware.

Som aktiv sportsudøver var Ole i perioden fra 1993 til 2006 elite- og landholdstriatlet. Han har gennemført adskillige ironman-konkurrencer og løbet mere end 20 maratonløb.

Med til de bedste præstationer hører sejren i verdens hårdeste iron-distance konkurrence i Norseman i 2006 samt EM Guld i og VM sølv for hold i 2005.