Sundhed

Selvfølgelig har du tid til at træne!

Jeg har ikke tid! Sådan lyder det fra mange, når snakken falder på træning, og det kommer til at snøre skoene og løbe en tur. Den undskyldning holder dog ikke. I hvert fald ikke hvis det står til løberne Mia Sørensen og Kisser Rungholm, som begge finder tid til ugentlige løbeture trods børn, job og en travl hverdag. Det handler nemlig om lyst og ikke tid!

Det startede mere eller mindre tilfældigt for både Kisser Rungholm på 49 og Mia Sørensen på 42, da de for seks år siden begge blev bidt af en gal løber og siden stort set ikke har kunnet lade løbeskoene stå.

Mias liv som løber startede efter et motionsløb på fem kilometer, som hendes kollegaer havde tilmeldt hende. Uden andre ambitioner om andet end at gennemføre fandt Mia dog ud af, at hun faktisk godt kunne finde ud af at løbe - og så fik hun blod på tanden.

Det gjorde Kisser også med tiden, men for hende var det i starten mere viljen end lysten, der drev værket. På grund af gigt måtte hun opgive en anden sport, og lidt tilfældigt blev erstatningen løb var lidt en tilfældighed - og i starten var det faktisk også mest af nød:

"Jeg tror, det blev løb, fordi jeg tilfældigt så et løbeprogram i et blad, hvor man skulle løbe et minut til at starte med, og så tænkte jeg, at det kan jeg nu nok godt - og så gik jeg i gang. Jeg må dog indrømme, at jeg de første mange måneder udelukkende løb, fordi jeg havde bestemt mig til, at det ville jeg altså", fortæller Kisser.

Kisser Rungholm

Kisser er 49 år og ejer Danish Air Transport med blandt andre sin mand, som hun har tre børn med.

Kisser begyndte at løbe i 2006, og løber nu 4-5 gange om ugen og deltager i løb af forskellige distancer - også maraton.

Ud over at løbe svømmer Kisser to gange om ugen, går til pilates eller anden styrketræning, og spinner om vinteren.

Hun har desuden cyklet to gange med Team Rynkeby til Paris - i 2010 og 2011.

Det handler om lyst - ikke tid

Det tager lang tid at indføre nye vaner, og for Kisser tog det da også 8-10 måneder, før hun blev afhængig af at løbe. Så det kræver uden tvivl tålmodighed at blive en glad løber og ikke mindst lyst og motivation til at holde ved. Hvis de faktorer er på plads, så er tiden ikke et problem.

"Mangel på tid bruges meget ofte som begrundelse for ikke at komme i gang med motion. Men jeg tror ikke, at tiden særlig ofte er den virkelige grund til, at man ikke kommer i gang med løb eller anden motion. Det, der er vigtigt nok for én, får man også ofte tid til. Hurdlen er måske oftere, at det ikke er så vigtigt i starten, og at man meget let kan finde på andre ting, man hellere vil, og så glider motionen ud af dagens gøremål", vurderer Kisser, hvortil Mia tilføjer:

"Det handler om at planlægge og prioritere sin tid, samtidig med at LYSTEN til at træne er vigtigst. Så man skal sætte sig nogle mål og have lysten til at træne mod målet".

Mia Sørensen

Mia er 42 år, er gift og har to drenge.

Hun arbejder som kvalitetskonsulent for McDonald´s. Desuden studerer hun ernæring å Kost Akadamiet.

Hun begyndte at løbe for seks år siden, og siden da er det blevet til ni maraton-løb. Hun løber nu 4-6 gange ugentligt - lige fra 7 km til 28 km.

Ud over at løbe bliver det for Mia også til sjipning og lidt mave/ryg- øvelser hjemme. Og om vinteren også lidt styrketræning

Hvis motivationen og lysten er på plads, så kommer tiden med andre ord af sig selv, da løb dermed står højere på listen over daglige gøremål end så meget andet. Hvis løbeturen modsat efter adskillige måneder forbliver en sur pligt, så er løb nok bare ikke noget for dig - så lad være og find på noget andet, lyder rådet fra Kisser Rungholm.

Løb giver energi og selvtillid

Hvis du til gengældholder ud, lader tålmodigheden sejre og bliver grebet af at løbe, så er gevinsten også til at føle på. Det garanterer Kisser Rungholm såvel som Mia Sørensen:

"Min løbetræning giver mig rigtig meget, og det at løbe er blevet en livsstil for mig. Jeg bruger løb som min "egen tid", hvor jeg får blæst tanker, følelser og stres igennem og ud af kroppen - altså en form for mental opladning. Jeg får god energi til hverdagen, jeg får balance i kroppen og et godt selvværd. Jeg bliver glad og får overskud til den travle hverdag, jeg går foran som et godt eksempel for mine børn - og det bidrager til et godt voksenliv med min mand". Sådan lyder det positive fra Mia, som bakkes op af Kisser:

"Løbeturene giver mig daglig energi og det giver mig overskud til at klare mange andre ting i hverdagen. Jeg har en fornemmelse af opstemthed i både krop og hoved efter endt løbetur. Og min løbetræning har givet mig selvtillid til at kaste mig ud i andre ting, som da jeg fx meldte mig til at cykle til Paris med Team Rynkeby - det ville jeg aldrig have overvejet, hvis ikke jeg havde min løbebaggrund."

Med udgangspunkt i deres egne liv giver Kisser Rungholm og Mia Sørensen dig i artiklen "Tip: Sådan får du tid til træning" gode råd til, hvad du kan gøre for at skabe tid og gøre plads til løb i hverdagen. Du kan læse artiklen her på go.tv2.dk i morgen.