Sundhed

Sådan løber du udenom skaderne

Det er ikke uden grund, at det ser legende let ud, når verdens bedste løbere flyver af sted med over 20 km/t. Og når løb bliver let så forsvinder skaderne også. Skader opstår nemlig, når du løber forkert og belaster kroppen uhensigtsmæssigt. Så kan du løbe rigtigt, bliver du aldrig skadet, og dit løb vil føles let. Nysgerrig? Så kig med her!

Hvis du løber regelmæssigt, så fortæller statistikken os, at du har 85 % sandsynlighed for at få en løbeskade inden for en periode på 12 måneder.

Og kigger vi på de hyppigste spørgsmål stillet til vores løbe-brevkasse her på tv2.dk, er der noget, som tyder på, at det tal ikke er helt skævt. I hvert fald er der mange, som skriver til brevkassen, fordi de døjer med en skade relateret til deres løbetræning.

Ole Stougaard

Ole Stougaard er løbetræner og indehaver af træningsvirksomheden Multitesta samt Multirunner.dk, som er et online løbetræningssoftware.

Som aktiv sportsudøver var Ole i perioden fra 1993 til 2006 elite- og landholdstriatlet. Han har gennemført adskillige ironman-konkurrencer og løbet mere end 20 maratonløb.

Med til de bedste præstationer hører sejren i verdens hårdeste iron-distance konkurrence i Norseman i 2006 samt EM Guld i og VM sølv for hold i 2005.

Ifølge løbetræner Ole Stougaard kan det i langt de fleste tilfælde kædes sammen med en forkert løbeteknik:

"Jeg tror, at man som udgangspunkt kan relatere alle løbeskader til en forkert teknik. En optimal løbeteknik vil ikke medføre løberskader, og det er kun i det øjeblik, at du begynder at afvige fra den optimale løbeteknik, at du risikerer at blive løbeskadet".

"Derfor er det også vigtigt, at du ikke kun får behandlet selve løbeskaden, men at du også får optimeret din løbeteknik", lyder det således fra Ole.

Hvor meget afviger du fra det optimale?

Hvis du nogensinde har været tilskuer til et motionsløb, så vil du kunne nikke genkendende til, at der er meget store forskelle på den måde, hvorpå folk løber.

Det får mange til at drage den konklusion, at der findes mange måder at løbe på - mange forskellige løbeteknikker. Det er imidlertid ikke sandt, fastholder Ole, som mener, der findes korrekt måde at løbe på - én løbeteknik.

"Det er muligt at definere og beskrive den optimale måde at løbe på. Hvis du går i detaljer med en løbestilsanalyse, vil du kunne se, at alle rent faktisk løber på præcis den samme måde. Vi gør alle sammen de samme tre ting for hvert skridt vi tager. Forskelligheden skal findes i den måde, hvorpå vi afviger fra det optimale", siger Ole og fortsætter:

"De bedste løbere i verden er i mange tilfælde også dem, der afviger mindst fra det optimale. Læg fx mærke til løberne på de sidste 2 km af et maratonløb. De gode løbere ser ikke ud til at have problemer med benene, mens de langsommere løbere ofte løber med en meget forpint grimasse, fordi deres ben er helt smadrede forårsaget af mange kilometers løb med dårlig teknik".

"Det gode ved at have denne præcise definition på det optimale løb er, at vi med en simpel løbestilsanalyse af dit løb let kan se, hvor det er, du afviger, og hvad det er, du gør forkert", forklarer Ole.

Sådan lærer du at løbe optimalt

Når det med løbestilsanalysen er fastlagt, hvor du afviger, og hvad du gør forkert, så er det næste skridt at lære og anvende nogle teknikøvelser samt øge bevidstheden om, hvordan du løber rigtigt og optimerer dit løb. I løbet af 30-45 minutter vil du dermed allerede have taget de første skridt til at blive en bedre løber.

Det garanterer Ole, som siger, at effekten af øvelserne kan mærkes med det samme. Således fortæller næsten alle, at belastningen på benene er markant mindre, og at det føles meget lettere at løbe.

Her er tidligere Go' kur-deltager Thomas Wiigh Larsen et godt eksempel. Som mange andre løbere døjer han med ømhed i skinnebenene, hvilket Ole efter en løbestilsanalyse kædede sammen med den måde, hvorpå Thomas løber.

Ved at introducere Thomas for teknikøvelser og gøre ham bevidst om, hvordan man løber korrekt, kunne Thomas hurtigt mærke en forskel. (Du kan læse mere om Thomas via linket i boksen til højre.)

For Thomas og alle andre løbere gælder det altså om ikke bare at tonse derud men at tænke over, hvordan man bedst løber fra A til B. Og efterhånden som teknikken forbedres, belaster du dine ben mindre, mens du samtidig reducerer risikoen for at blive skadet

Vil du blive en bedre løber og minimere din risiko for at blive skadet, så skal du altså starte med at kigge på din løbeteknik. En god løbeteknik er fundamentet for at blive en glad løber, for hvem løb er let og hvor skader er en by i Rusland. Sådan lyder opfordringen fra Ole.

Introduktion til løbeteknikken:

Når vi løber, bruger vi tyngdekraften til at skabe fremdriften. Og selvom det ikke er sådan, vi oplever det, så er løb i bund og grund blot at lade sig falde fremad.

Sådan lyder det fra Ole Stougaard, som nedenfor introducerer principperne i den korrekte løbeteknik.

Meget simplet består løb a tre elementer:

1) En position, hvor vi er i balance

2) Et fald fremad fra balance

3) At genskabe balancen og komme tilbage til punkt 1

Det eneste, vi bruger vores muskler til, er når vi i punkt 3 løfter foden aktivt fra jorden op under balden. Det er meget lidt muskelaktivitet, og det er en af grundende til at løb er så let.

Lær at bruge kroppens energiHver gang vi lander, så lagrer vi en masse elastisk energi i vores muskler og sener. En stor del af denne energi kan vi få igen, hvis vi lærer at fjedre.

Så helt grundlæggende skal du starte med at øve dig på:

1) At løfte fødderne aktivt, når du løber

2) At lære af fjedre

Løft fødderne aktivt: I første omgang så fokuser på at løfte fødderne, når du er ude at løbe. Forestil dig, at skovstien er blevet forvandlet til varme gløder, som du ikke har lyst til at røre. Så hver gang du lander og mærker kontakt med jorden, så handler det om at løfte foden igen så hurtigt som muligt.

Kadencen er et godt værktøj til at holde øje med, hvor godt du løfter fødderne. Et hurtigt og effektivt løft giver oplevelsen af korte skridt, hvilket øger kadencen. Et godt sigte er at ligge over 180 skridt per minut

Fjedr i benene:Når du løber, så skal du altid have din vægt på den forreste del af foden, og du skal altid have et bøjet knæled - aldrig strakte ben i løb! Du kan træne dette samt din evne til at fjedre ved at sjippe (eller hoppe uden sjippetov).

I stedet for at sætte af for at hoppe, så gælder det om at fokusere på at løfte overkroppen opad og blot lade benene følge med op. Hver gang du lander, lagrer du elastisk energi, som bliver frigivet i næste hop. På den måde slipper du for at bruge dine muskler, og resultatet er, at det er meget let at hoppe.