Sundhed

Sådan gør du løbeturen lettere

Løb forbedrer sundhedstilstanden og holder vægten nede. Men mindst lige så vigtigt er det, at løb er frihed, afstressende og givende. Som løber er det dog ikke nok bare at løbetræne. hvis du ønsker at blive en bedre løber. Få gode råd til, hvordan du gør løbeturen lettere.

Sundhed er mange ting. Og hvis vi vedkender os, at sundhed er meget mere end at være normalvægtig, og at vi træner kredsløbstræning i forhold til sundhedsstyrelses anbefalinger, så er løbetræning ikke alsidig nok.

Samtidig er løbetræning heller ikke alsidig nok, hvis du udover at være sund også ønsker at blive en bedre løber. I så fald handler det nemlig ikke bare om at træne for at forbedre formen/konditionen, du skal også træne din styrke og fleksibilitet.

En træningsplan skal derfor skrues sammen, så den tilgodeser alle dele. Det er med til at gøre træningen endnu mere varieret og motiverende, og i hverdagen vil du få en krop, der fungerer endnu bedre, end hvis du kun løb, forklarer løbetræner Ole Stougaard.

Supplerende træning ude eller hjemme

Har du tid og overskud til det, er det derfor en fin ide at supplere din løbetræning med anden træning. Og her er styrketræning et rigtig godt supplement, lyder det fra Ole:

"Det kan foregå i et fitnesscenter, hvor du har mulighed for at træne i styrketræningsmaskiner og med vægte samt få kyndig vejledning af instruktører. Samlet set kan det give dig en bedre træningseffekt, end hvis du træner styrketræningen derhjemme. Men du skal selvfølgelig afgøre, om vil investere penge i et medlemskab, og om du vil få det brugt".

"Hvis det ikke er tilfældet, og du hverken har tid eller lyst til at træne i et fitnesscenter, kan du også fint sammensætte et fornuftigt styrketræningsprogram, som du kan træne derhjemme. Hav primært fokus på overkroppens muskulatur og få trænet dine arme, mave og ryg", tilråder Ole, som foreslår nedenstående øvelser:

Øvelser: Styrke og fleksibilitet

  • Styrke:- Arme: Armstræk og dips
  • - Mave: Sit-ups, planke-øvelser, maveøvelser på træningsbold
  • - Ryg: Diagonal-ryg, pull-ups, ro-øvelser

Lav styrketræningen som stations/cirkeltræning, hvor du laver et sæt af en øvelse, holder en kort pause, og så et sæt af en ny øvelse. En cirkel er så lig med, at du har trænet et sæt af alle øvelserne. Start med én cirkel og øg så efter nogle uger til to cirkler og senere tre og fire cirkler

Styrketræn 2-3 gange om ugen. Træner du derhjemme, kan det fint være før eller efter dine løbeture

Fleksibilitet: Det kan også godt betale sig at bruge lidt tid på at bevare en god fleksibilitet/smidighed. Gør det fx til en vane at bruge 5-10 min på udspænding efter hver løbetur og suppler evt. med en yoga-time

På denne måde får du en mere alsidig træning, og du bevarer/forbedrer både din kondition, styrke og fleksibilitet

Derudover vil jeg anbefale dig at sjippe/hoppe da det har en god effekt på din løbeteknik. Du kan læse mere om løbeteknik via linket "Sådan løber du udenom skaderne" i boksen til højre.

.

Ole Stougaard

Ole Stougaard er løbetræner og indehaver af træningsvirksomheden Multitesta samt Multirunner.dk, som er et online løbetræningssoftware.

Som aktiv sportsudøver var Ole i perioden fra 1993 til 2006 elite- og landholdstriatlet. Han har gennemført adskillige ironman-konkurrencer og løbet mere end 20 maratonløb.

Med til de bedste præstationer hører sejren i verdens hårdeste iron-distance konkurrence i Norseman i 2006 samt EM Guld i og VM sølv for hold i 2005.