Sundhed

5 myter om søvn

Er otte timers sammenhængende søvn det optimale? Kan det passe, at du sjældent drømmer? Og har ældre mennesker virkelig brug for mindre søvn? Få svaret her

Den fylder ikke bare meget i vores hverdag, men har også stor indflydelse på, hvordan den fungerer. Søvnen er svær at komme udenom, og der er mange myter om, hvordan vi bedst falder i søvn, hvor meget søvn, vi har brug for, og hvorfor søvnen er så vigtig for os. Jan Ovesen, overlæge og medstifter af søvnklinikken Scansleep, be- og afkræfter her nogle af myterne om den sagnomspundne søvn.

Myte 1: Du skal sove otte sammenhængende timer

Den måde, vores samfund er indrettet på gør, at otte timers sammenhængende søvn, er det idéelle for os. Men det betyder ikke nødvendigvis, at det er det mest hensigtsmæssige. I nogle kulturer har man valgt at splitte søvnen i to perioder - i Spanien er det for eksempel en fordel, fordi det er så varmt, at man næsten ikke kan arbejde. Man går ind og sover i skyggen og går så først i seng efter midnat. Men der er ikke umiddelbart biologiske fordele ved at splitte søvnen op i moduler.

Myte 2: Ældre har brug for mindre søvn end yngre mennesker

Ældre mennesker har ikke det samme tidspres på sig, som folk i den arbejdsdygtige alder, og det betyder, at de ofte sover anderledes. Deres søvn kan være mere fragmenteret og overfladisk, fordi de for eksempel tager en middagslur i løbet af dagen og som regel tilbringer mere tid i sengen, end yngre mennesker gør. Til gengæld sover de måske ikke nær så meget om natten.

Myte 3: Jeg drømmer næsten aldrig

Vi drømmer alle sammen hver eneste nat. Men hvis du ikke vågner i selve drømmefasen, kan du ikke huske, hvad du har drømt. Under REM-søvnen, som er en særlig søvnfase, har vi rigtigt stærke visuelle drømme. Hjernen bruger faktisk lige så meget energi under REM-søvnen, som den gør, når du er vågen. Selvom du også drømmer i de andre søvnstadier, vil dine drømme være mere diffuse.

Myte 4: Jeg sover bedst i min egen seng

Hvis du sover et fremmed sted, kan det være, at du er mere utryg og vagtsom, end du plejer. Det kan betyde, at du sover mere overfladisk. Du bliver påvirket af mange forskellige faktorer, når du sover. Man har lavet målinger på læger, som sover hjemme, men kan tilkaldes, hvis det er nødvendigt. Undersøgelsen viste, at deres søvn var mere forstyrret, end den var, når de havde fri.

Myte 5: Du må ikke vække en, der går i søvne

Det er ikke farligt at vække en søvngænger, men det kan være svært, fordi søvngængeri foregår i den dybe søvn. Selvom søvngængeren har åbne øjne, kan du ikke få øjenkontakt med vedkommende, og selvom han eller hun gør ting, som man normalt foretager sig i vågen tilstand, vil bevægelserne typisk være automatiske. Hvis du vækker søvngængeren, kan personen blive forskrækket, fordi han eller hun forventer at vågne i sin seng. Men det er ikke direkte farligt.