Sundhed

Sådan påvirker stress dit immunforsvar

Læger har længe formodet, at folk, der er plagede af stress, er mere modtagelige over for sygdom. Nu viser en ny undersøgelse, hvordan psykisk stress skader dit helbred

Cortisol - et stresshormon, som frigøres, når vi føler os ængstelige, spiller en stor rolle i forhold til stress og sygdom. Cortisol undertrykker immunsystemet midlertidigt, og det betyder, at kroppens naturlige reaktion på virusser og bakterier hæmmes.

Ved kronisk stress bliver immunsystemet mindre følsomt over for cortisol. Det betyder, at kronisk høje niveauer af cortisol ikke dæmper inflammationen, men har den modsatte effekt. Derfor er stressede mennesker mere modtagelige over for en forkølelse. Det skriver healthland.com.

"Stressede menneskers immun-celler bliver mindre følsomme over for cortisol. Derfor er stressede mennesker mere tilbøjelige til at udvikle en forkølelse, når de bliver udsat for en virus," siger Sheldon Cohen, professor i psykologi ved Carnegie Mellon University i Pittsburgh, til CNN.

Stress fordobler risiko

I et eksperiment i forbindelse med undersøgelsen blev 276 raske voksne mennesker interviewet om, hvad der havde stresset dem, i løbet af det sidste år. Derefter fik deltagerne næsedråber, med en forkølelsesvirus, for at undersøge, hvem af dem, der var modtagelige over for virussen. Omkring 39 % af deltagerne udviklede en forkølelse, og de, der angav, at de var stressede, viste sig at have dobbelt så stor risiko for at blive syge, som de andre.

Håb for forebyggelse

"Undersøgelsen viser, at immunsystemets evne til at regulere inflammationen afgør, hvem der vil udvikle en forkølelse - men endnu vigtigere, giver den en forklaring på, hvordan stress kan fremme sygdom," siger Sheldon Cohen.

Forskerne håber, at resultaterne kan bidrage til at udvikle bedre metoder, til at beskytte kronisk stressedes helbred.

"Fordi inflammationen spiller en rolle i mange sygdomme - såsom hjerte-kar-sygdomme og astma, kan undersøgelsen antyde, hvorfor stress også påvirker dem. Denne viden er vigtig for at identificere, hvilke sygdomme, der påvirkes af stress og for forebyggelse af sygdomme hos kronisk stressede mennesker," siger Sheldon Cohen.