Sundhed

Om fem år er flere syge af stress

Det koster hvert år staten og arbejdsgiverne milliarder i tabt produktion og sygedagpenge, at hver 10. voksne dansker er ramt alvorligt af stress.

Der er desværre ingen udsigt til, at det bliver bedre i de kommende år. For to ud ad tre danskerne forventer, at antallet af personer, der lider af arbejdsrelateret stress vil stige i de kommende fem år.

Det viser en undersøgelse, som Det Europæiske miljøagentur har lavet blandt 967 danskere. Det skriver Avisen.dk

"Dybt bekymrende"

"Det er dybt bekymrende, at så mange går rundt med den opfattelse," siger Bente Sorgenfrey, formand for hovedforbundet FTF, der har 450.000 medlemmer blandt politifolk, sygeplejersker, socialrådgivere, jordmødre og pædagoger.

Bente Sorgenfrey mener, at krisen påvirker danskernes fremtidsfornemmelser:

"Man skal hele tiden være oppe på beatet for at holde sig på arbejdsmarkedet. Det er i sig selv en stor belastning for den enkelte," siger hun til Avisen.dk.

Stress er blevet italesat

Centerleder og lektor Naja Hulvej Rod fra Københavns Stressforskningscenter genkender, at der i samfundet er en generel fornemmelse, at vi bliver mere og mere stresset. Men en del af forklaringen er, at der tales mere om stress end for fem-ti år siden, siger Naja Hulvej Rod.

"Arbejdsrelateret stres er et relativt stort problem. Men jeg er ikke sikker på, at det stiger så forfærdeligt meget, fordi det er noget, vi har fokus på. Jeg vil ikke håbe, at de 64 procent har ret," siger Naja Hulvej Rod til Avisen.dk.

Overlæge Bo Netterstrøm fra Arbejds- og Miljømedicinsk Afdeling på Bispebjerg Hospital kalder derimod danskernes forudanelser om stress "reelle".

"Folk oplever, at der bliver skåret ned på arbejdspladsen, men at produktionen - hvad enten det er det offentlige eller private mindste - er den samme," siger Bo Netterstrøm.

Stress har konsekvenser for helbredet

Omkring ti procent af den voksne befolkning er så stressede, at det har helbredskonsekvenser. Eksempelvis en øget risiko for hjerte-kar-sygdomme. Vi er efterhånden blevet gode til at spotte stresstegn og kollegaer, der hænger i torvene.

Men ingen aner, om det vi foretager os i forhold til stress, overhovedet virker. Ifølge Naja Hulvej Rod postes der millioner af kroner efter stresskonsulenter og coaches, uden at man egentlig har bevis for, at det har nogen effektiv virkning på problemet.

Hvad der skal træde i stedet for den nuværende indsats over for stressramte kollegaer, skal undersøges nærmere, mener Naja Hulvej Rod.

"Der er meget lidt fokus på, hvordan man kan ændre ting i virksomhederne. Jeg er ret sikker på, at det er et sted, hvor vi skal have fat. Hvis man ikke ændrer på roden til problemet, bliver det ved med at være der," siger Naja Hulvej