Sundhed

Test dig selv: Er dit fedt farligt?

Hvis dit fedt sidder omkring maven og brystkassen, er det farligere, end hvis det sidder på lårene eller bagdelen. Test dig selv og glæd dig over, at du stadig kan nå med på GO'kur 2013.

De fleste af os ved, at vores figur groft sagt kan blive opdelt i to frugter: Æblet og pæren. Og de fleste af os ved også, at æblefiguren er farligere end pærefiguren.

Men hvorfor er det egentlig sådan? Og hvordan finder du ud af, om du er et æble eller en pære?

Højtsiddende fedt presser på organerne

"Jo højere fedtet sidder på kroppen, jo større er risikoen for at få hjertelidelser og sukkersyge," skriver professor dr.med. Arne Astrup og læge Carl Brandt på netdoktor.dk.

Årsagen er, at fedtet presser på dine organer:

"Hvis du har et bildæk rundt om livet eller en stor, rund vom, er du af æbletypen og bærer dit fedt omkring de vigtige organer. Det betyder, at du har øget risiko for at få sukkersyge, hjertekar-sygdomme og kræft. Der er også større risiko for, at fedtet finder vej ind i dine blodårer og giver for højt kolesterolindhold i blodet - og stopper dem til - konsekvenserne kan være et kortere liv," fortæller de to læger.

"Hvis dit fedt sidder på lår og bagdel, er det knapt så farligt. Fedtet er placeret fjernere fra de centrale organer og finder ikke så let vej ind i blodårene," fortsætter de.

Find ud af om du er et æble eller en pære

Om du tilhører den ene eller den anden frugt afhænger af forholdet mellem dit livmål og dit hoftemål.

På netdoktor.dk finder du en beregner, der, efter du har indtastet dit livmål og dit hoftemål, fortæller dig, om du tilhører æble- eller pærekategorien. Du finder et link til beregneren i boksen til højre på siden.