Sundhed

Sådan får du pæne sommerben

Vi har fået gode råd til effektive træningsøvelser fra to af Danmarks bedste personlige trænere, Anne Bech og Ida Krak - og ALT for damernes skønhedsredaktør Marie Brodersens tip til de bedste produkter, så du kan komme i gang med at få pæne sommerben i dag.

Alle kan få pænere ben, forklarer personlig træner Ida Krak, men hvis du forestiller dig lange, tynde modelben, så nej. Genetik spiller en helt afgørende rolle for, hvordan dine ben ser ud - især placeringen af din lægmuskel. Hvis den sidder lavt, kommer dine ben til at se kraftigere ud, og hvis den sidder længere oppe, er dine ben fra naturens hånd nemmere at forme pænt.

Løb dig til pæne ben

Hvis du vil have pænere ben, så skal du begynde at løbe, anbefaler personlig træner Anne Bech. Og hvis du vil vide, hvordan en sportsgren former din krop, så kig på eliteudøverne.

Løbere har som hovedregel lange, slanke muskler, fordi den eksplosive del af løbet - altså når du sætter af og tager imod kropsvægten, når du lander - er som et lille spring hver gang. Og så forbrænder løb fedt, hvilket giver slanke ben.

Tre effektive øvelser:

1. Walking lunges former stykket mellem ballen og låret, baglår og lidt på inderlårene.

Stå med fødderne samlet og maven suget ind. Tag et langt skridt med højre fod og før venstre knæ næsten i gulvet. Pres dig op med venstre ben og saml fødderne. Fortsæt med venstre fod.

Når du bliver let øvet kan du tage hænderne i nakken, det gør øvelsen hårdere. Lav øvelsen tre gange om ugen, og gentag den så mange gange, du kan.

2. Plié er en klassisk balletøvelse, der er god for lårene, især inderlåret.

Stå med samlede hæle og fødderne pegende ud mod siden. Bøj i knæet og stræk.

Lav øvelsen tre gange om ugen, og gentag den så mange gange, du kan.

3. Venepumpeøvelser sætter gang i blodcirkulationen, og er derfor rigtig gode, hvis du har dårligt blodomløb og væske i benene, som får dem til at se større ud, end de egentlig er.

Læg dig på ryggen med benene i vejret. Bøj og stræk benene op i luften. Det er vigtigt, at du strækker benene helt.

Gentag øvelsen så mange gange, du kan. Lav gerne øvelsen hver dag

Hjælp, jeg har...

Karsprængninger

De små blålige streger på dine ben kommer typisk, når du er gravid, eller når du bliver ældre. De opstår, fordi blodet har svært ved at løbe væk fra venerne. De er på ingen måde farlige, men du kan blive fri for dem, hvis de generer dig.

De mindre kan hurtigt og nemt fjernes med laser, mens de mere voldsomme karsprængninger kan fjernes med sklerosering, hvor man sprøjter en væske ind, der ødelægger karvæggene. Det koster omkring 3.000 kr. at få en blodsprængning fjernet.

Tykke ben

Din krop afspejler de ubalancer, du har i din krop - det gælder også dine ben, forklarer personlig træner Ida Krak. Har du meget fedt et bestemt sted på kroppen, er det fordi du spiser forkert, sover for lidt eller er for stresset.

Sidder fedtet på baglår og underben kan det være, fordi du får for mange fytoøstrogener i din kost. Fytoøstrogener kommer fra meget forarbejde fødevarer som f.eks. cola light og slik. Efter 90 dage med en mere ren kost vil du kunne se forskel.