Sundhed

10 graviditetsmyter: Fup eller fakta

Er det farligt at danse, når man er gravid? Giver amning hængepatter? Og kan man undgå strækmærker, hvis man smører maven med creme?

Der findes utalige myter og fordomme om graviditet, fødsler og amning, men hvad er fup, og hvad er fakta?

Det forsøger jordemoder Birgit Thalwitzer fra Jordemoder.dk at rode bod på nedenfor, hvor hun kommenterer på 11 myter om graviditet og skiller fiktion fra fakta:

1. Det er farligt at danse, når du er gravidFup:

"Vi anbefaler netop gravide at dyrke motion under graviditeten. Det er gavnligt for både mor og barn - og så er det i øvrigt en rigtig god idé at være i form til fødslen, da det er hårdt fysisk arbejde at føde et barn", siger jordemoder Birgit Thalwitzer.

2. Du må ikke få kaffe, te, cola og chokolade under graviditeten

.Fup: Men det anbefales at drikke/spise det med måde, da alle produkterne indeholder koffein. Og undersøgelser viser, at koffein i store mængder kan påvirke barnets vækst.

3. Rygning kan medføre for tidlig fødselFakta:

Hvis du ryger under graviditeten, har du øget risiko for at føde for tidligt.

4. Du må ikke farve hår, mens du er gravid og ammerFakta: D

et anbefales, at man ikke bruger kemikalier af nogen slags under graviditeten - herunder også farve til håret. Men der findes forskellige produktmærker - også nogle, der angiveligt ikke skulle skade. Det er ikke bevist, hvordan og hvor meget de forskellige kemikalier skader, men man har begrundet mistanke om, at de kan have direkte eller indirekte indflydelse på tilstande, hvor der er misdannelser af fosteret til stede.

5. Du må ikke spise hvidløg og chili under graviditetenFup

: Intet tyder på at barnet bliver påvirket af det - så nyd bare smagen. I øvrigt er det en gylden hovedregel, at det man har spist i graviditeten kan man generelt også spise mens man ammer. Dog anbefales det at prøve sig lidt frem.

6. Det påvirker det ufødte barn, hvis du er stresset under graviditetenFakta

: Undersøgelser tyder på, at der kan være en sammenhæng mellem stress i din graviditet og barnets senere udvikling. Som gravid er du den, der kender din krop allerbedst og er derfor den nærmeste til at være opmærksom på stresssymptomer. Tærsklen for hvornår hver enkelt får stress varierer betragteligt fra person til person.

Stress er jo efterhånden blevet en dagligdagsbetegnelse for at have travlt, og det er der ingen normale sunde raske gravide der tager skade af. Tværtimod bliver mange nu om dage sygemeldt på et mere eller mindre spinkelt grundlag, hvilket giver nogle helt andre problemer at slås med på længere sigt i graviditeten.

7. Du kan undgå strækmærker, hvis du smører maven med cremeFup:

Hverken piller eller creme gør fra eller til, når det drejer sig om strækmærker. Strækmærker har ikke noget at gøre med, hvor stor din mave er, men måske mere med hvor meget kollagen og elastin huden indeholder.

8. Hvis barnet er lille, er det nemmere at fødeFup:

Hvis forholdende for at gennemføre en normal fødsel er til stede, betyder barnets størrelse ikke noget. Størrelsen på barnet kan for nogle gravide have betydning for deres opfattelse af evnerne for at føde barnet

9. Amning giver hængebrysterFup:

Amning giver ikke hængebryster, det gør tyngdekraften. Amning giver isoleret set ikke hængebryster, men er man særligt disponeret, kan det have indflydelse.

Brystets størrelse spiller også en rolle. Man kan sige, at graviditet kan give hængebryster, fordi der foregår en kirtelforstørrelse, og vævet i brystet bliver påvirket af at blive udvidet og bagefter slappe af. Det er en følge af graviditeten og ikke amningen.

10. Du kan ikke blive gravid igen, mens du ammerFup

: Du kan sagtens have ægløsning og derfor blive gravid, selvom du ammer, så det er vigtigt, at du relativt hurtigt efter fødslen overvejer, hvilken form for prævention der kan være aktuelt for dig. Snak meget gerne med din egen læge om dette ved den undersøgelse, du skal til 8 uger efter din fødsel.