Sundhed

Skruk? Sådan dyrker du sikker motion

Motion er godt, men for meget hård motion skader fertiliteten, viser ny undersøgelse. Det betyder dog ikke, at du skal søge tilflugt på sofaen, hvis du ønsker at blive gravid - du skal bare skue lidt ned for tempoet. Få tips til milde og velegnede træningsformer her.

Ifølge undersøgelsen Snartforældre.dk bliver normalvægtige kvinders chancer for at blive gravide forringet med 42 procent, hvis kvinderne dyrker mere end fem timers hård motion som fx løb, fitness, aerobic eller spinning om ugen.

Det betyder imidlertid ikke, at du skal droppe at dyrke motion, hvis du forsøger at blive gravid. Tværtimod, lyder det fra træningsekspert Birgitte Nymann, som pointerer, at det i så fald bare ikke er hensigtsmæssigt at træne intenst adskillige gange om ugen.

"Man skal ikke blive bange for at træne, fordi man arbejder på at blive gravid. Det er sundt at holde sig i gang, bare man ikke træner for meget med høj intensitet - altså kommer helt op i det røde felt mere end et par gange om ugen," siger Birgitte Nymann.

Milde motionsformer: Konditionstræning

Løb og spinning er hårde former for konditionstræning, som du med fordel kan dyrke et par gange om ugen. Herudover kan du vælge nogle mere skånsomme alternativer, som ikke udløser så meget stresshormon og dermed ikke sætter din krop i alarmberedskab. Og her anbefaler Birgitte Nymann følgende:

Høj intensitet

Med høj intensitet mener Nymann, at du på en skala fra 1 til 10, hvor 1 er aflsapning på sofaen, og 10 er fuld skrue på eksempelvis cyklen, når op mellem 5 og 7 - og det skal du altså holde til et par gange om ugen, hvis du ønsker at blive gravid.

  1. Rask gang
  2. Cykling i transport-tempo - altså roligt
  3. Svømning
  4. Aqua-jogging

Milde motionsformer: Styrketræning

Hvad angår muskeltræning, mens du forsøger at blive gravid, anbefaler Birgitte Nymann former for træning, hvor du kan stresse ned og rette fokus indad - så som:

  1. Yoga
  2. Pilates
  3. EFFEKT
  4. Træning med bold

Du kan læse mere om træningsekspert Birgitte Nymann via linket i boksen til højre.