Sundhed

10 tips: Sådan får du mere overskud

Selv om det er sommer, behøver din energi ikke at være i top. Til gengæld kan du hurtigt booste den med de her 10 gode tip.

1. Zzz

Du ved det jo godt. Uden en ordentlig nats søvn, er det svært at få energien (og humøret) i top. Det er meget forskelligt, hvor meget voksne mennesker har behov for at sove, men gennemsnittet ligger på mellem 7 og 8 timer pr. nat.

Hvis du har problemer med at sove, så undgå kaffe, te og cola efter kl. 17. Ligeså vel som en kop kaffe er opkvikkende om morgenen, så sørger den også for, at du ikke kan falde i søvn om aftenen. Lad være med at tage computeren med i seng og lav hver dag nogle faste ritualer, inden du går i seng. Det indstiller dig ubevidst på, at nu skal du sove.

Desuden har undersøgelser vist, at hvis man sover for lidt i løbet af natten, så spiser man mere i løbet af den følgende dag netop for at få energiniveauet op!

2. Drop sukkeret

Er du lidt af en slikmund, så er det ekstra vigtigt, at du læser videre. Sukker giver kortvarigt en masse energi og gør dig gladere, fordi det øger mængden af serotonin i hjernen. Serotonin er et signalstof, som gør, at du føler dig bedre tilpas.

Følelsen er desværre kortvarig, fordi sukkeret optages hurtigt i kroppen. Dermed falder koncentrationen af sukker i blodet, og du vil igen mærke lysten til at spise.

På den måde er hurtige kulhydrater som slik og hvidt brød med til at gøre dit blodsukker ustabilt, og du vil hurtigt blive træt og uoplagt, når du har forsøgt at booste din energi med en plade Marabou. Så hvis du opgiver sukkeret og de hurtige kulhydrater, sørger du for, at dit blodsukker dropper turene i rutsjebanen, og du vil få meget mere energi.

3. Ryd op i dine mentale energidrænere

Bitterhed og gammel vrede dræner dig for energi. Både bevidste og ubevidste negative tanker om dig selv og andre suger energi og stjæler pladsen for nye positive tanker, der giver overskud.

Sørg derfor for at afslutte gamle konflikter, sig fra, hvis der er ting, som du ikke har lyst til eller føler dig tvunget til, tilgiv dig selv og tilgiv andre. At få ryddet ud i uløste konflikter er en forudsætning for, at du kan tænke positive tanker.

En god øvelse til at træne dig selv i at tænke positivt er en taknemmelighedsliste. Lav den hver aften, lige inden du går i seng, og skriv minimum 20 gode ting ned, som er sket i løbet af dagen. Når du skriver så mange ting ned, tvinger du dig selv til at sætte pris på de små ting. Og jo flere gange du laver den, jo bedre bliver du til det. Udover at lære dig at fokusere på de positive tanker, giver listen også ro og sørger for, at du går glad i seng.

4. Snyder du dig selv?

Bruger du en masse tid på at overveje for og imod for at undgå at gøre de ting, der giver dig energi. Har du også et hav af undskyldninger, der gør, at du bliver liggende på sofaen og ikke spiser sundt? Ved at stille dig selv de rigtige spørgsmål, kan du snyde dit sind.

To spørgsmål, derknockouter alle undskyldninger er: "Giver denne her handling mig mere energi eller mindre energi?" og "Gør jeg det her, fordi jeg elsker mig selv, eller er jeg i gang med at sabotere mig selv?"

Det virker altid at stille dig selv spørgsmål, hvor det eneste svar, du kan svare, er det rigtige svar. Det fejer alle rationaliseringer, undskyldninger og overspringshandlinger af banen, når vi stiller et spørgsmål, som altid giver det rigtige svar. Vi når ind til sandheden. Der er ingen vej udenom.

Når du så vælger slikposen fra og løbeturen til, vil selve den handling også give dig mere energi, fordi du handler i overensstemmelse med din integritet og den person, som du er og gerne vil være.

Hvis du beslutter dig for, at du gerne vil leve mere sundt og have en slank krop, så giver det energi at handle i overensstemmelse med det ønske. Du får mere energi af at være stolt over dig selv, mens det dræner dig at være skuffet, fordi du ikke levede op til dine egne forventninger. Så sæt dig et mål og lev op til det!

5. Et godt grin

Sørg for at omgive dig med mennesker, der får dig til at grine. Grin frigiver endorfiner, som er kroppens eget lykkehormon, og udover at gøre dig glad, giver det hurtig energi og modvirker træthed.

Find ud af, hvad der får dig til at grine, og skriv dine faste grinedage ind i kalenderen og planlæg at se en sjov film eller sjove klip på youtube.

Faktisk er det ligeså effektivt atfake et godt grin. Hvis du synes, at det er svært at fremtvinge et falsk grin, så start med at rette dig op, begynd at smile og sæt kroppen i den samme fysiske tilstand, som den er i, når du er rigtig glad.

6. Vær sammen med andre

Vi mennesker er flokdyr, og vi har det derfor bedst, når vi er sammen med andre. Særligt det at være sammen med mennesker, som vi holder af, giver os en masse energi og overskud.

Når vi er sammen med andre, opnår vi en følelse af sammenhørighed og kærlighed. En følelse, som skal være til stede, for at vi kan føle os tilfredse som mennesker.

En anden booster af overskud er frivilligt arbejde. Når du giver og bidrager med det, du kan, uden at ville have noget igen, så stiger din følelse af overskud. Det samme er gældende, hvis du er drevet af noget og bruger tid på noget, som du brænder for.

7. Motion og frisk luft

Du behøver ikke træne til et maraton eller pumpe jern for at få motion. De gamle råd som at tage trappen i stedet for elevatoren og cyklen i stedet for bilen tæller godt i det samlede motionsregnskab.

Når du bevæger dig, frigiver hjernen endorfiner og dopamin, som gør dig gladere og får dig til at tænke hurtigere. Hvis du kan, så tag en løbetur eller en lang gåtur udendørs, særligt når solen skinner, da strålerne sætter gang i kroppens produktion af D-vitamin. Vitaminet gør dig både i godt humør og styrker immunforsvaret.

Bliver du træt og uoplagt i løbet af eftermiddagen på arbejdet, så gå en kort tur, hvis du har mulighed for det. Det giver dig ikke bare mere energi, men styrker også din koncentration og nedsætter dit stressniveau.

8. Dyrk sex

Sex giver masser af energi - hvis det er god sex. Under sex frigives hormonet oxitocin, som er stressnedsættende og får os til at slappe af. Oxitocin frigives også under forelskelse eller berøring, så en god massage kan af samme årsager give overskud og energi.

Hvis du er i et parforhold og ikke så ofte har lyst til sex eller ikke rigtig prioriterer det, så planlæg dig ud af det. Onsdagssex er bedre end ingen sex, og jo mere du dyrker det, desto mere lyst får du.

Brug fantasien og lav en plan for, hvordan du vil forføre din mand. Udspil et scenarie i dit hoved og gør, som du har planlagt. Hvis du ikke lægger en plan og følger den, bliver det bare som det plejer.

Sex kl. 23 er ikke god sex, for der er man fyldt op af dagen, måske har en af jer været stresset eller haft problemer på arbejdet, som fylder i hovedet. Hvis I er en børnefamilie, så planlæg at have sex på andre tidspunkter. Få børnene passet eller tag tidligt fri fra arbejde og hent børnene senere. God sex kræver kreativitet, ellers bliver det kedeligt.

9. Cherries and chocolate

Kirsebær og mørk chokolade er to lækre energiboostere. Kirsebær er en af få kilder til melatonin, som er et naturligt hormon, der dannes, når vi sover, og som har en gavnlig virkning på nattesøvnen.

En god nattesøvn giver energi, og melatonin skulle også sammen med kirsebærs indhold af zink virke som en naturlig lykkepille.

Også i chokolade findes forskellige stoffer, som giver godt humør og energi. I chokolade med et kakaoindhold på over 80 procent stimulerer den høje mængde kakao produktionen af endorfiner, som er kroppens naturlige morfin. Det stimulerer hjernens lystcenter, og gør dig glad og nedsætter samtidig din følsomhed overfor smerte.

10. Smid ud og ryd op

En ordentlig oprydning i dit hjem giver ny energi. Ikke bare når du er inden for dine fire vægge, men også i resten af dit liv. Ifølge filosofien Neo Feng Shui kan man nemlig overføre rodet i hjemmet til rodet i livet.

Filosofien arbejder med ni kraftfelter, som hver repræsenterer en del af dit liv. For eksempel din karriere, din sundhed eller dine familieforhold. Og ligger den der evige rodeskuffe eller de fyldte kasser i det felt af dit hjem, som repræsenterer din karriere, så vil du få mere energi til at få styr på karrieren, hvis du rydder op i rodeskuffen.

Ganske enkelt handler det om, at hvis der er orden i dine omgivelser, så skaber det orden i dit hoved.

Kilder: Coach og ernæringsekspert Marie Steenberger (Mariesteenberger.dk), Sexolog og parterapeut Katrine Berling (Katrineberling.dk), The American Journal of Clinical Nutrition, Sundhedsguiden.dk, Netdoktor.dk.