Sundhed

3 tips: God træning hvis du vil være gravid

Hård og meget træning kan nedsætte fertiliteten, mens moderat træning kan have den modsatte effekt. Få en guide til træningsformer for kvinder, der ønsker graviditet.

En større dansk-amerikansk undersøgelse, Snartforældre.dk, har overraskende vist at normalvægtige kvinder reducerer deres mulighed for graviditet med hele 42 %, hvis de dyrker mere end 5 timers hård træning om ugen. Vigtig viden, hvis du ønsker familieforøgelse og gerne vil optimere dine chancer for graviditet.

Årsagen til, at hård træning nedsætter chancen for at blive gravid, kan skyldes fysisk og hormonel stress af kroppen der gør forplantning sekundær. Derfor skal en kvinde, der ønsker graviditet undgå meget hård træning, men kan ifølge undersøgelsen med fordel træne moderat.

Motion virker positivt på mental stress. Men hvis du er presset i bund, altså du er kronisk stresset, er det vigtigt at dosere med den rette mængde motion. Fysisk aktivitet er stress for kroppen i sig selv, og du risikerer derfor at opleve den negative effekt ved hård træning, såfremt kroppen i forvejen ikke tåler mere. Her kan moderat motion dog være optimalt, da kroppen bruger dette positivt.

Hård vs moderat træning

Undersøgelsen giver følgende eksempler på "hård træning": Løb, hurtig cykling, aerobic, gymnastik og svømning.

Tilsvarende gives eksempler på "moderat træning": Hurtig gang, motionscykling, golf og havearbejde.

Moderat træning

Mens undersøgelsen definerer 'moderat træning' som hurtig gang, motionscykling, golf og havearbejde, kan det også være aktiviteter som dans, yoga og pilates - og svømning afhængig af hvor langt og hvor hurtigt, man svømmer.

1. Dans

Er man til dans kan zumba, disco og hip-hop anbefales. Her forenes energi, bevægelsesglæde, smil og livsglad musik. Smukt sagt bliver kroppen og sjælen danset igennem.

2. Yoga

Men også yoga kan være et godt alternativ til en moderat træningsform. Yoga er et indisk system til indøvelse af åndedrætsteknikker og kropsstillinger. De fysiske øvelser i yoga styrker og arbejder med de svage områder i kroppen. Man udspænder og strækker de forkortede muskler og giver styrke til de svage. Der findes flere typer yoga som f.eks. Hatha yoga, der udføres i roligt tempo og Yinyasa yoga, som er mere dynamisk i sin form. Fælles for yoga stilarterne er, at de søger at skabe en balance mellem krop, sind og sjæl.

3. PilatesSidst men ikke mindst kan pilates anbefales som en moderat træningsform. Her er fokus ligeledes på forbindelsen mellem krop og sind. Pilates lægger vægt på opbygning af muskelstyrke, koncentration, koordination, centrering, flydende bevægelser, afspænding, vejrtrækning, udholdenhed, kropsbalance og kropsbevidsthed.

Bevægelse er altid vigtigt - for alle

Men uanset om vi har et ønske om at blive gravide eller ikke, er det altid godt for os at bevæge os, da det skaber glæde og fysisk velvære. Og normal træning giver endvidere øget energiniveau og styrker selvtilliden og begge dele gør underværker for sexlysten.

Undersøgelser omkring træning og kost er der mange af, og det er vigtig viden. Men vi skal huske at bruge vores egen videnskab. Altså den viden du har til din egen krop og dit sind. Vi er alle forskellige, og derfor skal vi altid være kritiske overfor det vi læser. Der er mange eksempler på undersøgelser der viser forskellige resultater og at dét vi ved i dag kan ændres i morgen. Vi skal lytte til og inspireres af videnskaben, men huske at være kritiske når vi gør det.