Sundhed

6 sommervenlige træningsformer

Det er sommer og til tider også solskin, og dermed har de fleste mere lyst til at opholde sig udendørs end indenfor. Dog skal det ikke gå ud over vores træning. For selvom vi måske er vant til at træne inde i vores lokale fitness center, så kan man med stor fordel rykke træningen udenfor.

Ikke nok med at du får øget kroppens indhold af D-vitamin fra solens stråler, så skal du heller ikke bruge tid på at planlægge din træning efter bestemte åbningstider - for naturen har altid åben.

Personlig træner Michelle Kristensen fortæller dig her, hvordan du holder formen i sommervarmen med 6 naturvenlige former for motion:

1. Træn i sandet

Sand er en rigtig god træningsplads. Du kan spille strandtennis, beach volley, fodbold, strandhåndbold og andre spil. I sand belaster du dels ikke dine led i så høj grad, og så kan du smide dig efter bolden uden at slå dig, hvis stranden ikke indeholder alt for mange sten og muslinger. Så alle former for spil i sand er helt oplagte at give sig i kast med over sommeren.

Ud over at du kan spille forskellige spil på stranden, så kan du også træne på stranden på egen hånd. Løbe- og styrketræning er rigtig godt at udføre i sand, idet det ikke belaster leddene i så høj grad, da du ikke får så voldsomme stød op gennem kroppen, når du lander i sandet, som hvis du løber på asfalt.

De fleste vil få udfordring nok af at skulle styrketræne med egen kropsvægt, men hvis du er personen, som er virkelig stærk, så kan du tage en spand eller et stofnet og fylde det med sand og bruge det som en "håndvægt", og dermed gøre træningen hårdere for dig selv.

2. Svøm en tur i havet

Svømning er en rigtig god form for træning - især når det suppleres med andre former for træning. Svømning er skånsom for dine led, og du bevæger kroppen i nogle bevægelsesretninger, som du sjældent laver i din hverdag, hvilket kroppen har godt af.

Og så kan du i udlandet være heldig at have en meget smuk havbund at kigge på, når du ligger og svømmer, hvis du svømmer med dykkebriller. Havets bund er fortryllende, og derfor skal du også huske stadig at holde øje med, hvor du svømmer henne, så du ikke kommer for langt væk fra dine venner/familie. Og så skal du have stor respekt for havet, og altid tjekke om det rigtige flag er oppe på stranden.

Ud over svømning er det også oplagt at løbe i havet, da det igen ikke belaster kroppen særlig meget, men stadig kan få pulsen højt op. Her er det dog bedst at have en sandbund, som er helt fri for sten, så du ikke får ondt i fødderne, når du lander på bunden.

Husk stadig at supplere træningen i havet med anden træning, så dine knogler bliver belastet og holder sig stærke. Knoglerne har nemlig brug for belastning for at holde sig stærke.

3. Tjek dit fitness- centers sommerplan

Mange centre flytter nogle af deres holdtimer udenfor, når sommeren kommer. Tjek dit fitnesscenters hjemmeside, og se om de har nogle timer udenfor. Især timer som zumba og CrossFit er yderst populært at flytte udenfor.

4. Tag på en cykeltur med picnickurven på bagagebæren

Du cykler måske på arbejde til daglig. Men har du tænkt på at udfordre dig selv og din familie til en længere cykeltur på en hel dag? Det kan godt ske, det kommer til at gøre lidt ondt i numsen, men cykling er dels god træning for hele familien, da alle kan være med, og så kan du komme langt omkring på en dag, og se sider af landet, du måske ikke har set før.

Det er samtidig en god idé at have en picnickurv med og gøre det til en hyggelig familietur, hvor frokosten nydes i skoven eller på stranden, og hvor I bruger cyklen som transportmiddel i stedet for bilen. Danmark er fyldt med en masse smukke cykelstier, hvor der er sikkert at cykle.

5. Tag på havet i en kano, kajak eller på et surfboard

Ro i kajak, kano eller prøv SUPsurf, hvor du står oppe på et surfboard og skubber dig afsted med en paddel. Om vinteren er det umuligt at give sig i kast med forskellige aktiviteter på havet, men om sommeren er det oplagt at udnytte, at havets temperatur er steget (hvis man nu skulle smutte i vandet). Især er det godt at kombinere kano eller kajak med løb eller cykling, så både din under- og overkrop bliver trænet.

6. Løb på rulleskøjter

De er ikke helt ufarlige at stå på, men hvis du har lært at stå på rulleskøjter og føler dig tryg ved det, eller du har lyst til at lære det, så er rulleskøjtning en rigtig god træningsform. Du udfordrer din balance, koordination og kondition på samme tid og kan komme ret langt omkring på skøjterne på relativ kort tid.

Mange personer, som ikke kan løbe på grund af ømhed i knæ og hofter, kan godt stå på rulleskøjter, fordi det er mere skånsomt for leddene. Og så er træning på rulleskøjterne også god træning for dine indre mavemuskler og underkroppens muskler.

Husk at tage hele "udstyrspakken" på inden du ruller afsted: albue-, knæ- og håndledsbeskyttere samt en hjelm er nødvendigt, hvis du har din egen krop kær.

Og husk så at drikke rigeligt på de varme sommerdage. Især når du træner, har du brug for ekstra meget vand. Og bare en lille dehydrering på 2 procent vil nedsætte din præstationsevne med 20 procent - noget man ikke gider opleve, når man træner.