Sundhed

Din sommerferie feder

Når man har ferie skal man rigtig slappe af, holde fri og hygge. Hver dag er en fridag. Sådan lyder den typiske danske feriefilosofi og opfattelse af, hvordan man bedst er sammen med familien eller kæresten.

Men resultatet af den opfattelse er, at vi bliver federe. Faktisk tager man mere på om sommeren end i den søde juletid.

"De fleste familier har jo den opfattelse, at når man holder fri, så skal man slappe af og hygge og nyde. Man skal være gode ved hinanden, og det er ofte lig med at indtage en masse kalorier samtidig med, at man ikke får rørt sig," siger Preben Vestergaard Hansen.

Han er kandidat i human ernæring og ansat på professionshøjskolen Metropol.

Og han bliver støttet op af en amerikansk undersøgelse fra 2008, der viser, at børns BMI forøges to-tre gange hurtigere i sommerperioden i forhold til den almindelige skoleperiode. En test, der er foretaget på børnehavebørn og elever på første klassetrin

Og det lyder ikke helt galt, vurderer ernæringseksperten.

Madpakker bliver skiftet ud med hvidt brød og sodavand

Preben Vestergaard Hansen fortæller nemlig, at familiens sommereferie for det meste består af besøg på de danske strande, Tivoli, Zoo og sommerland.

"Og der bliver man ofte proppet med is, burgere og fritter. Men det kommer selvfølgelig an på, hvilket familiemønster man har," siger han.

"Børn er af natur meget aktive, for eksempel i skolenfrikvarterene, SFO og når de går til fritidsaktiviteter, men mange af de naturlige aktiviteter bliver koblet af, når der er ferie, hvor de ofte får lov til at ligge og dase og se film eller spille computer. Og rugbrødsmadderne i madkassen bliver byttet ud med hvidt brød og en sodavand," fortæller Preben Vestergaard Hansen.

Øl, vin og drinks til de voksne

Og for de voksnes vedkommende er det ikke kun burgerne og fritterne, der feder.

Gode råd til at forkæle dig selv eller børnene, men på den sunde måde

- Servér frugtstænger i stedet for slik

- Lav en lækker frugtsmoothie i stedet for sodavand

- Spis 'gnavegrønt' snack - såsom babymajs og sukkerærter

- Lav desserter baseret på årstidens frugt

- Vælg en lille sodavandsis i stedet for en stor flødeis eller isvaffel

- I stedet for at se en film eller sidde ved computeren, så lav noget aktivt - også med barnet. Spil lidt bold i haven, slå græs og fjern ukrudt eller cykl ud at handle sammen

- Hvis du drikker øl eller vin til maden, så spis det mindre af maden

"Med grill og øl og lidt vin til maden og opfattelsen af, at man bare skal slappe af, kan kalorierne hurtigt sætte sig fast, hvis man ikke når at forbrænde dem," mener Preben Vestergaard Hansen.

Og det bekræfter nogle nye beregninger lavet af Videncenter for Fødevarer og Sundhed (viffos). De viser, at en voksen på en tre ugers ferie nemt kan tage to kilo på, hvis man får en enkelt fadøl til frokost, tre glas vin til maden og en drink om aftenen.

Forbrænder automatisk mindre i sommervarmen

Ernæringseksperten forklarer, at et barn skal bruge en times tid med friskt trav for at forbrænde en enkelt sodavand.

"Og i det moderne Danmark er det jo et meget skævt forhold. Det er jo så meget nemmere at indtage end at forbrænde kalorierne," siger han og forklarer, at man om sommeren i forvejen forbrænder færre kalorier af.

"Man bruger jo normalt energi på at opretholde kropstemperaturen på 37 grader. Men når det så er varmere udenfor, så bruger man automatisk mindre energi for at opretholde den," siger Preben Vestergaard Hansen.

Han foreslår derfor, at de voksne tager sig selv i nakken og tænker kreativt og tager noget ansvar, både over for dem selv, men også over for børnene.

"Man bliver nødt til at tænke i helt banale aktiviteter. Man behøver ikke at tage træningstøjet på for at brænde kalorier. Lav noget spontant og aktiver dig sammen med barnet i stedet for at ligge på sofaen. Det viser undersøgelser jo også, at det er det, et barn søger. Tættere oplevelser sammen med forældrene," siger Preben Vestergaard Hansen.