Sundhed

Tranebærjuice forebygger ikke blærebetændelse

Drikker du tranebærjuice mere for din blæres end for dine smagsløgs skyld, så skal du måske overveje at skifte den syrlige drik ud. Nye analyser fra The Cochrane Library viser nemlig, at tranebærjuice ikke forebygger urinvejsinfektioner.

I årtier har folk drukket tranebærjuice i den tro, at det kunne forebygge urinsvejsinfektioner ud fra hypotesen om, at visse sukkerstoffer og flavonoler i bærerne hindrer bakterier i at hæfte sig til celler i urinvejsvæggen.

Mens en del tidligere enkeltstudier da også antyder at tranebær kan have en forebyggende effekt, viser nye analyser altså nu, at indtagelse af de sure røde bær ikke er nogen nævneværdig hjælp, hvis du ønsker at forebygge blærebetændelse.

Og efter den såkaldte Cochrane Library-opsummering, hvor i alt 24 studier med til sammen 4473 personer har været under luppen, slår forskerne ikke alene fast, at trænebær ikke kan anbefales som en måde at forebygge urinvejsinfektioner på, men også at effekten faktisk er mindre end tidligere antaget.

Juice i stride strømme

På baggrund af disse nye analyser, betragter forskerne det altså som usandsynligt, at tranebærjuicen kan hindre infektioner.

Hvis du alligevel tyr til juicen i håbet om at undgå blærebetændelse kræver det, at du indtager ret så anseelige mængder dagligt og over længere tid, for at du kan gøre dig nogen forhåbninger om at opnå et positivt resultat.

Sådan lyder det ifølge nrk.no i en pressemeddelelse fra forsker ved det skotske University of Stirling Ruth Jepson, hvori hun også udtaler, at der ikke er nogen garanteret effekt, selvom man således indtager 2-3 glas af juicen om dagen over måneder eller år,

Hertil kommer, at mange af os måske nok ville have lidt svært ved at drikke så store mængder af den sure saft hver dag på ubestemt tid - hvilket ifølge Ruth Jepson også kan gå hen og blive en lidt dyr og kalorierig fornøjelse.

Skal tranebær indgå i forebyggelsen af infektioner, foreslår Ruth Jepson, at de indtages i form af fx kapsler eller tabletter, hvis forebyggende effekt ifølge flere studier bedre kan forsvares end juicens.