Ældre mødre får sunde børn

I mange år har videnskaben påstået, at børn af ældre mødre får flere helbredsproblemer, end børn født af yngre mødre. Men nu viser en ny undersøgelse, at der ikke er hold i den tese.

Tværtimod konkluderer den amerikanske undersøgelse, at det forholder sig lige modsat: Det er børnene af de yngre mødre, der får flest problemer i livet. Det skriver Videnskab.dk.

Undersøgelsen er foretaget blandt 18.000 amerikanske børn og deres mødre, og det er det tyske Max Planck Institute for Demographic Research (MPIDR) i Rostock, der står bag.

Mors uddannelse og levealder er vigtig

Det ændrer imidlertid ikke på, at kvinder, der venter med at få børn, til de er over 35 år har større risiko for spontan abort og misdannelser af fosteret.

Undersøgelsen omhandler de problemer, der tidligere blev antaget at følge børn født af mødre over de 35 år - sygdom, fedme eller tidlig død.

Forskerne fandt overraskende nok ud af, at det, der påvirker barnets helbred som voksen, er mors uddannelse og hvor længe hun lever - fremfor hvor gammel hun var, da barnet blev født.

Moderens levealder er ikke så relevant en faktor i de rige lande, mens børn i fattige lande kan risikere at miste deres mor pga. krig, sultkatastrofer eller sygdom.

"Jo tidligere et barn mister sin mor, jo dårligere bliver helbredet som voksen," siger Mikko Myrskylä.

Flere sygdomstilfælde ved børn med unge mødre

Som nævnt ser det overraskende nok ud til, at jo yngre moderen er ved fødslen, des flere helbredsproblemer kan barnet få senere i livet.

Blandt børn i mødregruppen 20-24 år er der fem procent flere sygdomstilfælde end i gruppen fra 25 år og opefter.

Mens tallet blandt børn i mødregruppen 14-19 år er endnu højere - her er andelen af sygdomstilfælde 15 procent højere end hos børn af ældre mødre.