Sundhed

Derfor snorker mænd mere end kvinder

Deler du soveværelse med én, der snorker? Så ved du også, hvor forstyrrende det kan være for nattesøvnen.

Selvom den snorkende kan se nok så fredfyldt ud, så er det faktisk lige så belastende for den, der trækker torsk i land, som det er for dig.

Snorken kan nemlig være et tegn på vejrtrækningsbesvær, der i de værste tilfælde kan føre til tilstanden søvnapnø - en tilstand, hvor man holder vejret som led i, at man snorker.

"Søvnapnø er en alvorlig lidelse, der påvirker patienten også i de vågne timer med ualmindelig træthed, udkørthed og uoplagthed. Hvis det sker, så er det på tide at søge professionel hjælp" fortæller direktør for søvnklinikken ScanSleep, Sander Bille, til tv2.dk.

Mænd snorker mest

I aldersgruppen 40-69 år er det op til seks ud af 10, som snorker, fortæller ScanSleep. Og lad det være sagt med det samme: Både mænd og kvinder snorker, men de fleste, der snorker, er mænd. Faktisk er der dobbelt så mange mænd som kvinder, der snorker.

Og hvordan kan det så være? Poul Jennum, der arbejder som overlæge ved Dansk Center for Søvnmedicin på Glostrup Hospital, fortæller til Videnskab.dk, at mænd snorker mere end kvinder på grund af forskelle på de mandlige og kvindelige kønshormoner. Ligeledes lider flere mænd af søvnapnø.

"Testosteron i større mængder øger sandsynligvis risikoen for snorken og søvnapnø, fordi der med testosteron skabes ændringer i den øvre luftvej," fortæller Poul Jennum.

Udover mængden af testosteron kan snorken også skyldes overvægt, alkohol, medicin og fysisk træthed.

Snorken topper omkring 40-60-års alderen

Søvnklinikken forklarer snorken således: "Snorken er lyd fra vibrationer i det bløde væv i svælget, som opstår på grund af hvirvelstrømninger i luftstrømmen under åndingen."

Halvdelen af alle mennesker snorker af og til i løbet af livet - og der kan være mange forskellige årsager til de forstyrrende lyde, der, ifølge Videnskab.dk, i øvrigt kan larme lige så meget som et trykluftbor.

Børn kan snorke, fordi mandler og polypper lukker luftvejene til. Som regel begynder snorkeproblemerne dog efter puberteten, fortæller ScanSleep. I 20-30-års alderen er det mest almindeligt, at snorken begynder diskret for så at blive værre med årene. Forskerne formoder, at den topper omkring 40-60-års alderen.