Sundhed

Sådan beskytter du dit barns hud i kulden

Kulden har for alvor bidt sig fast i Danmark, og for dig som skal tilbringe dagen udenfor, er det en god idé at smøre ansigtet godt ind. Det gælder især ansigterne på familiens yngste, hvor huden helst skal holdes ren og tør.

En cykeltur i frostvejr om morgenen, lange dage udendørs i institutionerne og leg udendørs om eftermiddagen. Hård frost og iskold vind, direkte ind i et lille ansigt, er hård kost for huden. Og derfor er det en god idé, at være ekstra opmærksom på beskyttelse til små børneansigter, når frosten bider.

- For at beskytte huden bedst muligt er det en god idé med lidt ekstra pleje, siger netsundhedsplejerske Helen Lyng Hansen til tv2.dk.

- Inden for hudplejemidler skelner man imellem lotion, creme, fedtcreme og olie, fortsætter hun.

Du kan se, hvad der kendetegner de forskellige hudplejeprodukter i boksen til højre.

Det er bedst at blande

Helen Lyng Hansen fortæller, at barnets hud har bedst af, at man skifter mellem at bruge de forskellige hudplejeprodukter:

Lotion

En lotion indeholder ofte mere vand end en creme. En lotion bruges, hvis huden kun er lidt tør og er at foretrække om sommeren.

Creme

En creme indeholder ca. 20-30 pct fedtstof. Fordampningen sker derfor ikke så hurtigt, og det stadig forholdsvis store vandindhold gør, at cremen fortsat er let at smøre ud.

Fedtcreme

En fedtcreme har et fedtindhold på ca. 70 pct. Det høje indhold har betydning for hudens evne til at gendannes, hvilket er vigtigt, hvis huden er meget tør, eller hvis barnet f.eks. har børneeksem.

Olie

En olie eller f.eks. vaseline har et indhold på 100 pct fedtstof og virker derfor ofte klistret og fedtet. Ved brug af disse produkter lægges en hinde på huden, som forhindrer fordampning. Det kan være en fordel at bruge dem til børn, som er meget tørre i huden f.eks. om aftenen, så det virker i nattens løb.

Kilde: Netsundhedsplejerske Helen Lyng Hansen

- Det anbefales normalt, at man ikke kun bruger en type creme eller lotion, men at man varierer mellem forskellige produkter. Det anbefales også at bruge et produkt, som ikke indeholder parabener, parfume eller farvestoffer.

- Om vinteren, hvor barnet sover ude eller leger ude og derfor let får lidt frost i kinderne, skal man være opmærksom på ikke at bruge en lotion eller creme. Det høje vandindhold kan gøre, at cremen fryser, og at barnet derfor får øget risiko for frost-kinder, fortæller netsundhedsplejersken til tv2.dk.

- Derfor er det en god idé at bruge en fedtcreme til barnets kinder i de måneder, hvor termometeret viser minusgrader. En fedtcreme giver huden beskyttelse, så barnets hud ikke tørrer ud, men den giver ikke beskyttelse mod kulde, fortsætter hun.