Sundhed

Bitz: Seks misforståede slankekure

Der findes et utal af slankekure, kostvejledninger og sundhedstip derude. Så mange, at det godt kan være svært at finde rundt i, hvad man egentlig skal rette sig efter, når fedtet skal smeltes af sidebenene.

For at komme ukrudtet til livs, har tv2.dk fået den kendte ernæringsekspert Christian Bitz til at pege på en række af de slankekure, som danskerne fejlagtigt benytter sig af i stor stil.

Herunder er seks almindeligt kendte slankekure, som Bitz skyder ned.

Frugt

Kostvejleder Lene Hansson har i sin bog 'Fit for life' skrevet at man ikke bør spise andet end frugt frem til klokken 12. På det punkt er Christian Bitz lodret uenig:

"Det er helt misforstået og bygger på helt forkerte forudsætninger om kroppens fysiologi. Faktisk er der rimelig god dokumentation for, at et proteinrigt morgenmåltid med f.eks. magre mejeri og kødprodukter kan have en slankende effekt, fordi man spiser mindre resten af dagen."

Pulverkure

Ifølge Bitz kan detvære en glimrende idé hvis man vil opnå et stort vægttab på kort tid. Men man skal hele tiden huske på, at det er og bliver en kortsigtet løsning, der efterfølgende kræver en livsstilsomlægning, så man ikke tager der hele på igen.

Lightprodukter

Der findes mange danskere, der tror, at det hjælper på vægttabet, hvis man spiser og drikker flere lightprodukter. Ifølge Bitz er der dog ingen dokumentation for at lightprodukter kan hjælpe på et vægttab, da man sandsynligvis vil kompensere for de færre kalorier i lightprodukter ved at spise mere af noget andet.

Rigshospitalets suppekur

Trods navnet har det sjovt nok intet med Rigshospitalet at gøre. Kuren består af en masse regler, og grundlæggende spiser man suppe i store mængder, som for det meste består af kål. Kuren virker til hurtigt vægttab, fordi man får meget få kalorier, men Bitz vil ikke anbefale den, da kosten er for ensidig. Ligesom ved pulverkurene, skal der ske en omfattende livstilsændring, hvis man skal holde vægten nede.

Proteiner og kulhydrater

Endnu et råd fra kostvejleder Lene Hanssons bog 'Fit for life' skydes ned af Bitz. Hansson mener ikke, at man skal spise proteiner og kulhydrater i samme måltid.

"Det er helt misforstået og bygger på helt forkerte forudsætninger om kroppens fysiologi. Kroppen kan sagtens nedbryde begge ting i samme måltid," siger Christian Bitz.

Udrensning og detox

Idéen om at det er "affaldsstoffer" der gør os tykke og at vi derfor skal rense ud med faste eller mærkværdige drikke er ifølge Bitz helt i skoven.

"Kroppen kan sagtens rense ud selv - det gør den dagligt. Det er for mange kalorier, der feder - ikke "affaldsstoffer"."

Hvis du vil ændre dine vaner og opnå et varigt vægttab, kan du gøre som 100.000 andre danskere og tilmelde dig GO' kur 2013 ved at følge linket øverst i boksen til højre.