Sundhed

7 råd til at nå dine mål

Er dit mål at tabe dig, eller vil du bare gerne have ny energi? Se om kost eller motion er værktøjet, som kan indfri dit mål.

Hvis du vil nå målet, gælder det om at bruge det rigtige middel. Vi bringer her 7 mål, du kan nå, enten gennem kost eller motion.

Dit mål: Vægttab Dit værktøj: Kost

Sådan gør du:

Spiser du en sund og kaloriefattig kost, vil du typisk opleve et vægttab, der på kort sigt er 2-3 gange større end det, du kan få, hvis du følger et træningsprogram. De fleste har desuden nemmere ved at skære 500 kalorier ud af den daglige kost end at bruge en time i fitnesscentret hver eneste dag på at forbrænde de samme kalorier.

Træner du ofte hårdt, modarbejder din appetit derudover ofte slankeeffekten, fordi du bliver ekstra sulten efter den svedige indsats. Men husk, at det er vægttabet på lang sigt, som afgør din sundhed, og her er en kombination af kost og motion nødvendig.

Stærke muskler toner kroppen og øger dit hvilestofskifte. Desuden modvirker træning stress, der let kan føre til, at du spiser for meget.

DIT MÅL: Skarp hjerne Dit værktøj:

Motion

Sådan gør du:

Dine arbejdende muskler danner stoffet BDNF, som har en enestående virkning i hippocampus - hjernens hukommelsescenter. Dels får BDNF hjernecellerne til at dele sig, og dels danner hjernecellerne nye forbindelser med hinanden og hermed nye hjernekredsløb.

Et studie har fx vist, at forsøgspersoner efter tre måneder med motionsløb kunne øge størrelsen af hippocampus med 16 procent. Omvendt ved man også, at blot få ugers inaktivitet kan være nok til at fremkalde et målbart koncentrationsbesvær og ligeledes problemer med hukommelsen.

DIT MÅL: Mere energi Dit værktøj:

Motion

Sådan gør du:

Dit humør og energiniveau er letpåvirkeligt af motion. Når du træner, udskiller dine muskler masser af hormoner, som føres op i hjernen og giver dig en følelse af overskud. Man kender endnu ikke disse muskelhormoners virkning i hjernen til bunds, men kan konstatere, at de ud over at give dig overskud også skåner dig for at blive for hurtigt træt og udmattet.

  • Samtidig får motion hjernen til at udskille visse signalstoffer, fx endorfiner, der løfter humøret og giver dig en fornemmelse af velvære.
  • Du sover også bedre, når du træner.
  • Alt i alt gør disse effekter en tur i fitnesscentret til dit bedste kvikfix mod træthed og dårligt humør.

DIT MÅL: Få et stærkt hjerteDit værktøj:

Kost

Sådan gør du:

Du kommer langt med din hjertesundhed, hvis du sørger for at spise mange kostfibre fra grove kornprodukter og får masser af omega-3-fedtsyrer, der beskytter hjerte og kredsløb mod åreforkalkning og blodpropper.

Omega-3 er fiskeolier, som især findes i fede fisk. Men også avocado, nødder, mandler, grønne bladgrønsager, tangprodukter, hørfrøolie og rapsolie er rigtig gode kilder. I studier er det påvist, at fisk og omega-3 reducerer faren for pludselig hjertedød ganske betydeligt.

Du kan dog ikke helt skippe din træning, da motion er særlig vigtigt for et sundt kolesteroltal.

DIT MÅL: Hold dig raskDit værktøj:

Kost

Sådan gør du:

Immunforsvaret er en uhyre kompleks størrelse, der kræver de nødvendige råstoffer, herunder vigtige vitaminer, mineraler og antioxidanter, for at fungere optimalt.

Grønsager, frugt, bær samt fisk og magert kød er helt essentielle byggesten for kroppens robusthed. Skær omvendt ned på de halv- og helfabrikerede fødevarer samt sukkerbomberne, der svækker modstandskraften.

Fisk er vigtige, fordi de tilfører D-vitamin, som måske er det vigtigste vitamin for dit immunforsvar.

DIT MÅL: Undgå sukkersygeDit værktøj:

Motion

Sådan gør du:

Veltrænede muskler virker som en svamp, der nærmest suger fedt og sukker ud af blodet, før det gør skade. Omvendt er noget af det farligste ved inaktivitet, at insulinfølsomheden falder, så kroppen får sværere ved at regulere blodsukkeret ned, og fedtet hober sig op.

Type 2-sukkersyge, som er den mest almindelige form for diabetes, skyldes langt overvejende en cocktail af inaktivitet og overvægt. Dyrker du hver dag 30 minutters rimelig hård motion, der involverer de store muskelgrupper såsom ben og baller, vil du nærmest eliminere faren for type 2-sukkersyge.

DIT MÅL: Flad mave Dit værktøj:

Kost

Sådan gør du:

Kostfibre og vand er de vigtigste ingredienser i en sund fordøjelse, der holder maven flad og velkørende. Fibrene skaber fylde, mens vandet holder det hele flydende.

Motion kommer dog lige i hælene, fordi det skiftende tryk inde i maven under træningen presser tarmindholdet videre.

Hvis du både vil tabe kilo og have mere energi, samt en sund og vedvarende livsstil, så er GO'kur 2013 måske noget for dig. Du tilmelder dig via boksen til højre.