Sundhed

Løb i koldt vejr og forbrænd 15 procent mere

Kulden fortsætter og der er tilsyneladende også mere sne på vej. Det kan virke lidt uoverskueligt at træne udendørs, men hvis du vil forbrænde kalorier, er strategien helt rigtig.

Det kan virke både overraskende og ulogisk, at kaste sig ud i kulden for at løbe, når det er 10 graders frost. Men den kolde tur kan give bonus i form af en større kalorieforbrænding, når du løber en tur i vinterkulden, end når du fyrer den af på løbebåndet.

Undersøgelser viser nemlig, at forbrændingen ved vinterløb stiger med op til 15 pct.

Derfor forbrænder du mere

- Kroppen bruger energi på at holde de legemsdele varme, som er udsat for kulden. Fx kinder, læber, håndled og nakke.

- På løbebåndet finder du ind i et økonomisk bevægelsesmønster, mens du på veje og stier bevæger dig mindre monotont og dermed udfordrer kroppen mere alsidigt. Jo mere varieret og udfordrende terræn, des mere forbrænder du.

- Blæsten byder dig ekstra modstand, som skal overvindes. Derfor skal kroppen arbejde ekstra meget for at tilbagelægge en given distance, når du løber udenfor.

Megen blæst og kulde giver dårlige træningsbetingelser

Inden du løber ud, så tjek lige termometeret og vinden. Kombinationen af kuldegrader og blæst kan nemlig være decideret farligt.

Blæser det meget, kommer temperaturen meget hurtigt langt ned, og det har hverken din hud, dine lunger eller din træning godt af.

Er chill-faktoren under minus 15-20 grader, bør du overveje at blive indenfor og træne lidt på stuegulvet i stedet for.