Sundhed

Motion mod stress er katastrofalt

Motion er kuren mod meget, og har i mange år også været en del af kuren mod stress. Men nu viser det sig, at for meget og for hård motion kan være en katastrofal behandling af stress.

- Som forebyggelse er motion rigtig godt, men, som med alt andet, er der en grænse, siger psykolog og direktør for Center for stress og trivsel Jeanett Bonnichsen til tv2.dk.

- Stress kan deles ind i tre stadier: Travlhed, begyndende symptomer og selve kollapset. Hvis man først er kollapset, så følger der en udmattelsesfase, hvor man bestemt skal passe på ikke at overbelaste sin krop og psyke, fortsætter hun.

Den onde cirkel

Stress består både af en fysisk og en psykisk del, og det er vigtigt at finde en balance, hvor det, du gør, giver mening for dig, og hvor du vigtigst af alt slipper for den dårlige samvittighed.

- Regel nummer et er, at du skal lytte til din krop. Hvis du kan mærke, at du ikke orker motionen, så skal du droppe den, og huske at sige til dig selv, at det er ok, så du ikke oveni alt andet bliver ramt at dårlig samvittighed. Det handler om at finde en balance, siger Jeanett Bonnichsen til tv2.dk.

Professor Umahro Cadogan og erhvervspsykolog Majken Matzau bakker op. I Berlingske skriver de, at selvom motion er godt for mange ting, så virker motionen først, når den stresser kroppen. Og det er direkte skadeligt, hvis du i forvejen lider af stress:

- Når man løber, spinner, styrketræner eller laver anden hård motion, producerer kroppen et ekstremt højt niveau af stresshormoner, for at kroppen kan komme op i tempo. Allerede efter få minutters hård træning er produktionen af adrenalin steget markant, og efter 30 minutter er produktionen af cortisol (stresshormoner) steget markant, fortsætter de to eksperter.

Det svarer til svær overtræning

Det er netop disse mekanismer, der i forvejen er overbelastet, når man er syg af stress, og derfor vil hård motion under en stress-sygemelding svare til svær overtræning, og det gør ifølge de to eksperter enorm skade på den stress-sygemeldte.

Skaderne kan være alt fra forringet søvn, forhøjet blodtryk, dårlig koncentration, mindsket produktion af testosteron og østrogen, forringet fertilitet, øget puls, ukontrolleret sult, svagere knogler og endda yderligere stress.

- Det er således ikke bare forkert, men direkte katastrofalt, at anbefale hård motion som behandling af stresssygemeldte mennesker, siger Cadogan og Matzau til Berlingske.

Motion forebygger men afhjælper ikke stress

- Motion er fremragende som forebyggelse mod stress, og det er nok her, at misforståelsen oprindeligt er opstået, siger de to eksperter.

Den hårde motion duer altså ikke, men hvad skal du så gøre, hvis du er ramt af stress?

- Ved stress-sygemelding skal motion erstattes med søvn, hvile, gåture (når man har lyst og energi til dem), blid yoga og ustrækning, langsomme cykelture (når man føler sig parat til det) og tid i naturen i form af rolige gåture, siger de to eksperter.

Har du erfaring med stress? Og hvad har virket for dig? Skriv en kommentar her på siden eller på vores Facebookside ved at følge linket i boksen.